U trendu

Srbija ostvarila 8,5 mln nocenja, neophodna veca vakcinacija

BEOGRAD – Srbija je do sada u 2021. godini ostvarila značajne rezultate u turizmu, a da bi i do kraja godine rezultati bili dobri, preduslov je bolja epidemiološka situacija za koju je neophodna veća vakcinisanost, poručila je danas u izjavi za Tanjug ministarka turizma Tatjana Matić.

Povodom Svetskog dana turizma, ona je istakla da, iako ova godina nije na početku nije obećavala, do rezultata u turizmu se došlo pre svega zahvaljujući dobrim merama vlasti u Srbiji, brzini vakcinacije i isplate sektorske pomoći.

„U Srbiji je ostvareno preko 8,5 miliona noćenja do sada i dva miliona dolazaka turista, što su impresivne brojke s obzirom na okolnosti u kojima živimo i radimo“, rekla je ona.

Podsetila je da je u, za turizam najuspešnijoj 2019. godini, bilo 10 miliona noćenja, i između 3 i 3,7 miliona dolazaka.

„Interesantno da se u periodu kovida produžio broj dana koji turisti provode u Srbiji, a jedan od razloga za to je i činjenica da smo se našli na „zelenoj listi “ EU, što je bilo značajno da se u Srbiji provodi više vremena“, rekla je ona.

Ministarka je istakla da su s obzirom na letnju sezonu optimistička očekivanja bila i za četvrti kvartal, ali je dodala da se sa pogoršanjem epidemiloške situacija više ne može biti optimista.

On je podsetila da je preduslov za kongresni turizam, jesenje manifestacije i proslavu nove godine, isključivo bolja epidemiološka situacija.

„U turizmu je ključna stvar mobilnost, a ona zavisi od epidemiološke situacije koja zavisi od broja vakcinisanih. Svako od nas, a posebno ljudi iz sektora turizma i ugostiteljstva, mora dati svoj doprinos vakcinaciji. To je jedini način da imamo sezonu koja će biti koliko toliko dobra. Nadamo se da neće biti potpuno ugašena epidemijom i pogoršanjem epidemiloške situacije“, rekla je ona.

Danas i sutra povodom Svetskog dana turizma čiji je moto restartovati turizam, i ponovo omogućiti mobilnost, u Srbiji je omogućena besplatna poseta u preko 80 atraktivnih turističkih objekata i kulturnih ustanova, a i mnogi hoteli davaće popusti od 10 do 20 procenata.

Spisak je objavljen na sajtu Ministarstva turizma, a ministarka je napomenula da se među njima i Viminacijum, Sirmijum, Justinijana prima, Narodni, Etnografski, i muzeji Savremene umetnosti i nauke i tehniike u Beogradu, muzejji u Somboru i Subotici, Gold gondola na Zlatiboru i gondola na Kopaonika, Avantura park, beo Zoo Vrt i zoološki vrt u Jagodini.

Simboličnom koktelu kojim je u Domu narodne skupštine u Beogradu obeležen Svetski dan turizma pored turističkih poslenika i predstavnika turističkih lokacija i kompanija, bili su prisutni i ambasadorii SAD, Italije i Španije u Srbiji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.