U trendu

Srbija predstavlja svoje dronove na najvećem sajmu na svetu

BEOGRAD – Srbiju u Londonu, uz 1.500 izlagača iz 47 zemalja na najvećem sajmu vazduhoplovne industrije na svetu čuvenom Farnboro – Farnborough Air Show, predstavlja inovativna kompanija PR-DC koja će predstaviti svoje dronove iz serije IKA.
„Čast nam je što imamo priliku da izlažemo naše dronove u Londonu, tim pre što organizatori procenjuju da će privući čak 80.000 posetilaca“, rekao je jedan od inženjera u PR-DC Miloš Petrašinović.

Podsetio je da je jedna od glavnih tema ovogodišnjeg Farnboroua kako smanjiti zagađivanje vazduha i unaprediti avio saobracaj tako da bude ekološki prihvatljiviji, što može biti ogromna predsnost industrije bespilotnih letelica u buducnosti.

„Svi naši dronovi su potpuno ‘zeleni’ – rade na baterije, ne ispuštaju nikakve izduvne gasove i ne zagaduju životnu sredinu“, rekao je inženjer PR-DC i dodao da maksimalna nosivost njihovih dronova ne prelazi 100 kilograma.

Petrašinović je rekao da veruje da budućnost transporta, kako putničkog tako i teretnog, leži upravo u dronovima.

„Mnoge kompanije u svetu već sada rade na uvodenju dronova, kako bi odgovorno poslovali, smanjili troškove na dugoročne staze i uštedeli vreme“, naveo je Petrašinović i rekao da tu vidi razvojnu šansu.
Podsetio je da je ovogodišnji Farnborough Air Show u ponedeljak otvorio britanski premijer Boris Džonson, koji je podsetio da je Velika Britanija prva zemlja koja je proizvela avionski motor i napravila avion koji je preleteo Atlantik.

Istakao je da je ovogodišnji sajam značajan ne samo za ekonomski prosperitet, već i za budućnost i očuvanje planete.
Prema njegovim rečima, sajam je za njih kao kompaniju koja je obelžila prošle nedelje dve godine rada ogromna referenca.

Farnborough Air Show otvoren je 18. jula i trajaće do petka.

Tokom prošlog sajma, 2018. godine, sklopljeni ugovori dostigli su vrednost od 192 milijarde dolara.

Procenjuje se da bi cifra, nakon četvorogodišnje pauze, mogla da premaši i 200 milijardi dolara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.