U trendu

Srbija ukida moratorijum na gradnju nuklearnih elektrana

U Srbiji je pokrenuto pitanje ukidanja zabrane gradnje nuklearnih elektrana u cilju obezbeđivanja dovoljno električne energije za privredu i stanovništvo na isteku 2050. godine kada se očekuje značajno povećanje potrošnje.

Ta nedostajuća energija neće moći da se proizvede u hidrocentralama, solarnim i elektranama na vetar, pa će se ukidanje zabrane izgradnje nuklearki rešavati ubrazno, ukidanjem moratorijuma na takav izvor električne energije, uveden posle akcidenta u nuklearnoj elektrani u Černobilju u Ukrajini, 1986. godine.

Tokom posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Francuskoj potpisan je Memorandum o razumevanju i uspostavljanju okvira za dugoročni dijalog u oblasti energetske tranzicije i niskougljenične tehnologije sa Francuskom elektroprivredom (EDF).

Memorandumom se stvaraju uslovi za strateško partnerstvo sa EDF u proceni potencijala za razvoj nuklearnog, civilnog programa u Srbiji, uz podršku razvoju stručnih kadrova i razmeni tehničkog znanja.

Vučić je rekao da će Srbija 2050. godine trošiti četiri puta više električne energije nego sada.

„Mi nikakvu šansu nemamo, šta god, kako god radili nikakvu šansu nemamo ni pola od toga da obezbedimo. Dakle, bićemo zemlja bez električne energije, ukoliko brzo ne krenemo u rešavanje tog problema. Rešavanje tog problema je jedino moguće izgradnjom velikih i malih nuklearki“, istakao je Vučić.

Vučić pominje mogućnost kupovine najmanje četiri mala modularna nuklearna reaktora, smatrajući da je to rešenje jer Srbija nema ni znanja, ni para za klasične nuklearke koje koštaju između 11 i 13 milijardi evra.

„Spremni da razgovaramo sa svim partnerima, Francuska je ta koja ima takozvano nuklearno gorivo. Srećom da je to danas popularno. U Evropi više niko nema problem sa tim tako da sve zemlje EU se o tome izjašnjavaju i to je jedino moguće i čista energija, zelena energija“, kazao je Vučić.

Vučić smatra da je jedna od mogućnosti da Srbija obezbedi dovoljno električne energije i po cenu da plati skuplje nego što to košta, tako što će zatražiti od Mađara pet do sedam odsto električne energije u njihovoj nuklearnoj elektrani Pakš 2, koju grade.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.