U trendu

Srbija uspešno unapredila poslovno okruženje – prepoznaje i aplikacija C hatGPT

BEOGRAD – Direktor kancelarije Svetke banke u Srbiji Nikola Pontara i direktor Evropske banke za obnovu i razvoj za Zapadni Balkan Mateo Kolanđeli poručili su danas, na godišnjoj konferencija o ekonomskim reformama i obeležavanju 15. godišnjice izdavanja NALED-ove publikacije Siva knjiga, sa 100 preporuka za vladu, da je Srbija sprovela značajne reforme za unapređenje poslovnog okruženja, kao i da treba da nastavi sa daljim reformama.

Pontara je rekao, na konferenciji u Palati Srbija, da i najsavremeniji model veštačke inteligencije za obradu jezika, Čet GPT prepoznaje Srbiju kao zemlju koja je uspešno sprovela glavne reforme za unapređenje poslovnog okruženja.

„To bismo dobili kao odgovor u ovoj aplikaciji – Srbija ima prepoznatljivo poslovno okruženje i donela je značajne mere za podsticanje investicija u prethodnih nekoliko godina, unapredila konkurentnost privrede i povećala integraciju sa globalnom ekonomijom“, naveo je Pontara.

On je kazao da je za SB glavna preporuka iz Sive knjige NAELD-a za pojednostavljenje i unapređenje administrativnih procedura, kroz digitalizaciju, što je važno za poslovni ambijent.

„Srpska vlada je veoma posvećena svemu što je povezano sa razvojem veštačke inteligencije“, naglasio je Pontara.

Kaže da su neke od ključnih reformi u Srbiji bile za jednostavniju registraciju preduzeća, smanjivanje administrativnih prepreka, reforma radnog zakonodavastva, poreza, eFiskalizacija…

Pontara je istakao da je veliki progres postignut upravo u oblasti digitalizacije i veštačke inteligencije.

„Smanjivanje administrativnih procedura, posebno za mala i srednja preduzeća, jedan je od najvažnijih prioriteta u Srbiji“, naglasio je Pontara.

Poručio je da ostaju kao glavni izazovi još brži rast zemlje i veći dohodak po glavni stanovnika, koji bi bio kao u zemljama EU i da je za to potrebna veća podrška privatnim investicijama, kao i da poslovno okruženje bude još predvidljivije i transprentnije, za veću konkurentnost za učesnike na tržištu.

Direktor Evropske banke za obnovu i razvoj za Zapadni Balkan Mateo Kolanđeli je, takođe, čestitao NALED- u na 15. jubilarnom izdanju Sive knjige, i dodao je to bila veoma važna platforma za konstruktivan dijalog za javni i privatni sektor na unaprednjenju biznis klime u Srbiji.

Kako je rekao, tri stvari u Sivoj knjizi su veoma važne za EBRD, u kojima ta banka planira da bude još aktivnija u godinama pred nama, sa partnerima u Srbiji.

Dodao je da je prva stvar sprovođenje agende za eUpravu i dalje smanjivanje biroktratije i korupcije.

Kolanđeli je naglasio da su tačni i ažurni podaci veoma važni za eUpravu, za dizajniranje i implemntiranje ciljanih politika, i ukazao na značaj eAgrara, mobilnosti, uvođenja brzog širokopojasnog i interneta u ruralnim delovima zemlje, šokopojasni internet u 1.000 ruralnih naselja u zemlji.

Takođe, Kolanđeli je istakao značaj cirkularne ekonomije i realizacije projekta Vinča, kao i prelaska na zelenu ekonomiju koja će doneti veliki broj novih radnihe mesta i novih tehnologija.

Kolanđeli je posebno ukazao na važnost većeg korišćenja obnovljivih izvora energije i dodao da će biti od velikog značaja to što će u Srbiji na proleće biti sprovedena prva aukcija za OIE, to jest novih 400 megavata iz vetra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.