U trendu

Srbija usvojila Mapu puta za podršku energetici – stiže 165 mln evra podrške EU

BEOGRAD – Vlada Srbije usvojila je „Mapu puta za podršku energetici“, čime su se stekli uslovi za potpisivanje Finansijskog sporazuma sa Evropskom komisijom za IPA 2023. kojim će biti obezbeđeno 165 miliona evra direktne sektorske budžetske podrške za energetiku, saopštilo je danas Ministarstvo rudarstva i energetike.

Dokument koji će dodatno učvrstiti institucionalni odgovor države na energetsku krizu je usvojen na predlog tog ministarstva.

„Mapa puta je usredsređena na neposredne potrebe sa ciljem da se u ovim kriznim vremenima pruži podrška najugoženijim domaćinstvima i malim i srednjim preduzećima, ali i nastavi putem energetske tranzicije“, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović.

Još jednom je zahvalila Evropskoj uniji što je u vreme svetske energetske krize prepoznala važnost podrške našoj zemlji i opredelila značajna finansijska sredstva.

Usvajanje „Mape puta za podršku energetici“ je od izuzetnog značaja za dalje unapređenje energetske stabilnosti u Srbiji, ocenila je ona.

Dokument je usaglašen putem javnog konsultativnog procesa sa svim zainteresovanim stranama, javnim institucijama, organizacijama civilnog društva, Evropskom komisijom, kao i međunarodnim finansijskim institucijama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar