U trendu

Srbija važan “most“ na Novom putu svile

Direktor Instituta za evropske studije Kineske akademije društvenih nauka Huang Ping je izjavio danas da će projekat „Novi put svile“ biti veoma važan za buduću saradnju Srbije i Kine, pošto je Srbija važan “most“ na tom putu.

“Ova inicijativa je mnogo šira i ne obuhvata samo saradnju Srbije i Kine, već i mnoge druge zemlje, ali Srbija je tu ima ulogu ključnog mosta koji povezuje Kinu sa Evropom”, kazao je Huang, koji je učestvovao na međunarodnoj naučnoj konferenciji „Dunav u funkciji novog puta svile”u Institutu za međunarodnu politiku u privredu .

Huang je istakao da su među najavažnijim oblastima za unapređenje saradnje dve zemlje u narednom periodu: infrastruktura, putogradnja, energetika, finansije, obrazovanje, nauka i druge.

On je dodao da će od tih projekata imati koristi ne samo Srbija i Kina već i druge zemlje.

Konferencija “Dunav u funkciji novog puta svile” organizovana je povodom prve zvanične posete predsednika Kine Sji Đinpinga Srbiji posle više od 30 godina.

„Novi put svile“ je najveći ekonomski i infrastrukturni projekat koji Kina planira da realizuje, a prvi ga je spomenuo predsednik Kine 2013. godine.

Predviđeno je obnavljanje drevnog Puta svile kao modernog putnog, trgovinskog i ekonomskog koridora od Šangaja do Berlina.

Taj put bi prolazio kroz Kinu, Mongoliju, Rusiju, Belorusiju, Poljsku i Nemačku u dužini od oko 13.000 kilometara stvarajući ekonomsku zonu.

Planom je obuhvaćena izgradnja brzih pruga, puteva i autoputeva, mreža za prenos i distribuciju energije i mreža optičkih kablova.

Novi put svile bi povezao Aziju, Evropu i Afriku i obuhvatio bi populaciju od 4,4 milijarde ljudi i ekonomije vredne ukupno više od 20 biliona dolara.

Vrednost projekta se procenjuje na oko hiljadu milijardi dolara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar