U trendu

Srbija zaustavljanjem projekta „Jadar“ izgubila šansu

BEOGRAD – Potpredsednica vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas da je litijum, uz bakar i zlato, kritična mineralna sirovina u svetu i da je Srbija zaustavljanjem projekta „Jadar“ izgubila šansu da među prvima u Evropi dobije kompletan lanac proizvodnje.

Mihajlovićeva je na TV Hepi rekla da je Srbija rudarska zemlja i da će je zaustavljanje razvoja vratiti unazad.

„Ukinuli smo uredbu o prostornom planu, praktično je zaustavljen projekat „Jadar“, ali ne smemo da dozvolimo da se zaustavi rudarstvo u Srbiji, jer mi jesmo rudarska zemlja“, rekla je Mihajlovićeva.

Ministarka je kazala da je neshvatljivo da se govori o zaustavljanju rudarstva u našoj zemlji, jer nije istina da je Srbija samo poljoprivredna zemlja.

„Ako hoćemo da zadržimo ljude ovde i da napravimo uslove da se oni koji su otišli vrate, ne smemo da se stanemo, jer to onda znači da idemo unazad, a onda će ljudi i dalje da odlaze iz Srbije“, istakla je Mihajlovićeva.
Kako je saopšteno iz Ministarstva rudarstva i energetike, Mihajlovićeva je istakla da je ideja bila da imamo rudnik litijuma, fabriku baterija i fabriku električnih vozila, čime bi Srbija povećala rast BDP-a za još 15 milijardi evra.
„Rudarstvo je budućnost, ne budemo li to razvijali, opet ćemo ostati sa strane. Srbija je među prvim zemljama započela istraživanje i nije pogrešno što je tadašnja vlast dala dozvole, a na kraju ćemo biti poslednji u eksploataciji litijuma“, rekla je ministarka.

Mihajlovićeva je izrazila žaljenje što nismo dobili rezultate studija o uticaju na životnu sredinu i navela da bi oni koji su protiv rudnika videli da se radi o novoj tehnologiji.

„To bi bio podzemni rudnik, potpuno digitalizovan, sa najnovijim tehnologijama, visoko sofisticiranom opremom, sa visoko plaćenim poslovima. Ne bi bilo isparenja sumporne kiseline, nema prženja jadarita na 1.000 stepeni, nema tečnog otpada, nema ničega čime su mesecima plašili građane“, rekla je Mihajlovićeva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar