U trendu

Srbiji od SAD još 19,5 miliona dolara razvojne pomoći

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović i direktor misije USAID-a u Srbiji Deni Robertson potpisali su danas u Beogradu amandmane na Sporazume o pomoći između Srbije i SAD, čime su SAD najavile dodatnu razvojnu podršku u vidu 19,5 miliona dolara (18,4 miliona evra) bespovratne pomoći.

Potpisana su dva amandmana koji obuhvataju razvojnu pomoć u sferama reforme javne uprave i konkurencije i tržišne ekonomije.

Novčana sredstva određena amandmanima biće korišćena i za unapređenje postupaka javnih nabavki, jačanje informacionog sistema za zdravstvenu zaštitu, jačanje medijskog okruženja, unapređenje energetske efikasnosti i očuvanje biodiverziteta.

Potpisivanju je prisustvovao i ambasador SAD Kristofer Hil koji je izjavio da „sredstva koja danas dajemo, biće fokusirana na zaštitu životne sredine i energetsku bezbednost, javne nabavke, ključne reforme u politikama, medije i ekonomski razvoj“.

Hil je rekao da SAD žele da Srbija uspe i da podržavaju jaku i uspešnu Srbiju, sa snažnom ekonomijom, institucijama i kontaktima sa susedima i Evropskom unijom.

„Planiramo da ovde budemo dokle god vi to želite“, izjavio je Hil i dodao da će SAD pružiti Srbiji podršku u svim sferama.

Ministarka Joksimović saopštila je da potpisani amandmani pomažu u svim sferama koje su važne za Srbiju, i dodala da SAD pružaju značajnu podršku Srbiji na evropskom putu. Ona je rekla da podrška SAD nije samo deklarativna, već da su SAD jedan od partnera koji i finansijski podržava put Srbije u EU.

Ona je ocenila da će pomoć predviđena amandmanima Sporazuma o pomoći doprineti snaženju srpskog tržišta i dodatno pripremiti Srbiju za funkcionalnost kao zemlje članice EU.

„Uverena sam da će Srbija sve snažnije napredovati ka svom cilju, a to je članstvo u EU. Kao podrška ovakvom opredeljenju naše zemlje, izuzetno nam je značajna i razvojna pomoć Sjedinjenih Država“, rekla je Joksimović. On je zahvalila na pomoći SAD u vezi sa diverzifikacijom energetskih izvora i dodala da će Srbija tim pitanjem morati da se bavi.

Sredstva predviđena amandmanima deo su paketa od 115 miliona dolara (108 miliona evra) pomoći do 2025. godine. Od 2001. godine, Vlada SAD obezbedila je oko 1,2 milijarde dolara (1,13 milijardi evra) pomoći za razvoj.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar