Sredstvima iz Zelenog fonda do smanjenja štetnih gasova

BEOGRAD – Od početka maja u Srbiji samo dva dana nije padala kiša, a na celoj teritorije bilo je 40 odsto više padavina nego što je prosek za ceo maj, te obilne padavine za kratak vremenski period posledica su klimatskih promena, rečeno je danas u Beogradu na sastanku predstavnika Zelenog klimatskog fonda UN i Vlade Srbije.

Region Balkana je osetljiv na klimatske promene, a kako bi se ranjivost smanjila u sektoru poljoprivrede, šumarstva i zdravlja ljudi, predstavnici Zelenog klimatskog fonda upoznali su sve zainteresovane strane u Srbiji o uslovima i procedurama za apliciranje sredstava iz tog fonda za projekte koji će smanjiti emisiju štetnih gasova.

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Bogdan Igić rekao je da su oluje koje smo nekada gledali na Diskaveriju i Nacionalnoj geografiji usled klimatskih promena počele da se dešavaju i u Srbiji.

On je naveo da su oluje koje su nedavno pogodile Srbiju najviše oštetile poljoprivredne kulture.

„Ogromne štete imamo na području čačanskog, ariljskog i užičkog kraja. Naši voćari su pretrpeli štetu od koje se neće moći oporaviti u sledeće dve godine. Ministar Nedimović je na terenu sa našim proizvođačima i pokušava te probeleme da sanira“, kazao je Igić.

Prema njegovim rečima, oluja koja je zadesila Srbiju pre četiri dana ostavila je tragove na voću, a pre svega na malinama.

„Sve su to posledice klimatskih promena. Zato je Zeleni klimatski fond jedna od najpovoljnijih mogućnosti za finansiranje aktivnosti za smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte, ali i smanjenju štete i gubitaka o elementarnih nepogoda“, podvukao je Igić.

Kaže da Ministarstvo saradnju sa Zelenim klimatskih fondom vidi kao odličnu priliku za transformaciju naše privrede, a u skladu sa ciljevima i prioritetima Vlade Srbije.

Stalni koordinator UN u Srbiji Hans Fridrih Šoder istakao je da je Zeleni klimatski fond osnovan 2015. godine i da sa 10 milijardi evra predstavlja važan mehanizam za finansiranje aktivnosti vezanih za klimu.

Kaže da je taj fond do sada odborio 102 projekta u vrednosti preko pet milijardi dolara i da se u globalnom smislu očekuje da će smanjiti emisije štetnih gasova sa efektom staklene bašte za 1,5 miliona tona.

„To će pomoći da se poboljša život 276 miliona ljudi širom sveta. Takođe znamo da jedan evro uložen u zaštitu od poplava može da ušteti šest evra posledica od poplava, a sećamo se kako je to u Srbiji izgledalo 2014.“, rekao je Šoder.

Istakao je da u borbi protiv klimatskih promena moraju da učestvuju svi – država, sva ministarstva, nevladine organizacije i građani, i dodao da tim UN u Srbiji pruža podršku Vladi Srbije u tom nastojanju.

Šoder kaže da Vlada Srbije treba da iskoristi sve resurse i da još više sarađuje sa Zelenim klimatskim fondom kako bi imala dobre projekte i smanjila emisiju štetnih gasova.

Ovo je drugi konsultativni sastanak sa zainteresovanim stranama koji su predstavnici UN organizovali u Srbiji u okviru projekta „Jacanje kapaciteta Srbije za efikasno angažovanje sa Zelenim klimatskim fondom“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.