U trendu

Šri Lanka trazi podrsku od Svetske banke do 700 mln dolara

KOLOMBO – Šri Lanka planira rebalans sadašnjeg „nerealnog“ budžeta i pregovara sa Svetskom bankom o povećanju njihove podrške za 300 do 700 miliona dolara, izjavio je danas ministar finansija te zemlje Ali Sabri.

„Postojeći budžet je nerealan, s obzirom na naše probleme. Donećemo novi budžet koji će biti usmeren na rešavanje suštinska pitanja niskih javnih prihoda“, rekao je Sabri na sednici parlamenta, izveštava Rojters.

Ova ostrvska država, teško pogođena kovidom-19, ostala je bez velikog dela prihoda nakon što je vlada predsednika Gotabaje Radžapakse oštro srezala poreze. Zemlja je suočena s dramatičnim nedostatkom deviza, zbog čega je zatražila urgentnu pomoć i od Međunarodnog monetarnog fonda.

Visoka inflacija i nestašica hrane, goriva i lekova iz uvoza uzrokovali su višenedeljne proteste u Šri Lanki koji su povremeno eskalirali u nasilje.

Ministar Sabri je rekao da želi da poveća poreske prihode kao udeo u bruto domaćem proizvodu na 14 odsto u naredne dve godine, sa sadašnjih 8,7 posto.

Šri Lanka će u naredne dve nedelje imenovati finansijske i pravne savetnike za predloženo restrukturiranje svog državnog duga, naveo je on, dodajući da vlada želi da sarađuje sa MMF-om na strukturnim reformama.

„Ovo je jedini način da se ekonomija postavi na održive osnove“, zaključio je Sabri.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.