U trendu

Srpska asocijacija menadžera posetila Data centar u KG

KRAGUJEVAC – Delegacija Srpske asocijacije menadžera (SAM) u saradnji sa Kancelarijom za informacione tehnologije i elektronsku upravu posetila je Državni data centar u Kragujevcu, najmoderniju banku podataka u kojoj se čuvaju podaci građana, domaćih, ali i velikih svetskih kompanija, saopštio je SAM.

Direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Vlade Srbije Mihailo Jovanović, podsetio je da Data centar stavlja Kragujevac na mapu ovog dela Evrope, jer slična institucija ne postoji, ne samo u regionu, već ni u širem delu centralne i jugoistočne Evrope.

“Zahvaljujući Srpskoj asocijaciji menadžera više od 20 kompanija, pretežno onih koje nisu iz IT sektora, danas je obišlo Data centar i dobilo osnovne informacije vezane za ovu državnu infrastrukturu od posebnog značaja, kao i mogućnost njenog komercijalnog korišćenja“, rekao je Jovanović.

Istakao je da digitalna transformacija, kao nasušna potreba kompanija u eri 4. industrijske revolucije, sa sobom donosi i rizike koji se tiču bezbednosti i pouzdanosti čuvanja podataka.

Prema njegovim rečima Data centar je projektovan i izgrađen po najvišim tehničkim i bezbednosnim standardima i u njemu je svoje podatke smestilo više desetina kompanija iz IKT sektora, bankarskog i mnogih drugih sektora, među kojima je i svetski IT gigant, Oracle korporacija.

Predsednik SAM-a Dragoljub Damljanović je naveo da je cilj današnje posete da se privrednici upoznaju sa radom Data centra, posebno sa aspekta njegovih mogućnosti za privredu i bezbedno čuvanje podataka.

„SAM radi na povezivanju, saradnji i razmeni najboljih poslovnih praksi ne samo među privrednicima već i između privrede i institucija. Ove godine ćemo se fokusirati da se što više povežemo sa menadžerima i preduzetnicima ne samo iz Kragujevca, već i drugih delova naše zemlje i tako podržimo međusobnu saradnju i razvoj,“ poručio je on.

Istakao je da Kragujevac, uz Novi Sad, postaje jedan od najvažnijih IT centara u Srbiji i šire i da su centri poput ovog. kako je rekao, nafta novog doba, jer u današnjem svetu ne postoji ništa značajnije od čuvanja podatka.

Ovakvi projekti, dodao je Damljanović, pokazuju da je važno ulagati širom Srbije, jer takva ulaganja doprinose razvoju regiona, što se direktno odražava i na boljitak života svih građana.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.