U trendu

Srpska carina u 2021. ostvarila za petinu bolje rezultate (FOTO/VIDEO)

Srpska carina je u 2021. godini ostvarila za petinu bolje rezultate nego u prethodnoj godini i za državni budžet naplatila milijardu i 115 miliona evra.

Kako je objasnio vršilac dužnosti direktora Uprave carina Branko Radujko za te rezultate zaslužno je dosledno insistiranje na primeni zakona i carinskih propisa, što je dovelo i do efikasnijeg sprečavanja organizovanog krijumčarenja robe i utaje državnih dažbina.

„Mi smo ostvarili prihod od 749,7 milijardi dinara, što je za 21 odsto više nego u prethodnoj godini, a skoro 15 odsto više nego u 2019. godini, koja je bila godina pre kovida. U toj godini spoljnotrgovinska razmena je funkcionisala nesmetano, ljudi su prelazili granice nesmetano i u odnosu na takvu godinu mi smo podigli prihod za skoro 15 odsto“, rekao je Radujko.

Radujko je rekao i da je uvoz iz Kine za više od 400 miliona evra u odnosu na 2020 godinu:

„Uvoz iz Kine je porastao za 29 odsto, a pre svega kao posledica toga što su angažovane kineske kompanije na izgradnji mostova i puteva. U pitanju je rast uvoza robe koja se odnosi na izgradnju infrastrukturnih projekata“.

Govoreći o planovima za narednu godinu, on je izjavio da će prioritet biti digitalizacija carinskih procedura i modernizacija carinske služne.

„Ono što je za budućnost najvažnija stvar, za budućnost naše uprave, ali i za poslovanje naše privrede jeste da smo pokrenuli digitalizaciju carinskih postupaka. Mi želimo i dužni smo da to obezbedimo našoj privredi i dobar primer za to je inicijativa „Otvoreni Balkan“ koju sada sprovodimo sa Republikom Severnom Makedonijom i Republikom Albanijom da promet roba funkcioniše brzo, efikasno, zakonito, jednako za sve i da se izbegne nepotrebna papirologija i nepotrebno čekanje po šalterima“, istakao je Radujko.

Radujko je ocenio da će digitalizacija carinskih postupaka privredi olakšati poslovanje, ali i doneti smanjenje rizika od ljudskog faktora u radu, pre svega u smislu eventualnih koruptivnih aktivnosti.

Prilog Kineske medijske grupe (CMG)

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.