U trendu

Srpska jela i arapski slatkiši na festivalu „Kuhinje sveta“ na Dorćol placu

BEOGRAD – Sirevi iz Hercegovine, slovenačke
kobasice i vina, dalmatinska ulja, arapski slatkiši, tradicionalna srpska jela i domaći proizvodi iz cele Srbije: džemovi, začini, sirevi, proizvodi od mesa, med, vino i druga pića, kao i francuske poslastice i zdravi, veganski proizvodi našli su se na meniju petog međunarodnog festivala hrane i pića „Kuhinje sveta“.

Festival je otvorio sinoć pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Bogićević i istakao značaj ove manifestacije i povezivanja malih proizvođača, saopštili su organizatoriu festivala.

Gastrosladokusci su ovom prilikom mogli da probaju specijalitete iz Slovenije, Francuske, Iraka i Srbije, navedeno je u saopštenju.

Hranu i kulturu arapskih zemalja promovisao je „Arapski kulturni centar“ prezentacijom prepoznatljivih jela, koje je za ovaj događaj pripremala ambasada Iraka.

Predstavnici Slovenije su izložili raznovrsne mesne proizvode, kao i penušava vina od prepoznatljivih sorti grožđa te zemlje.

S obzirom na to da je festival bio prodajnog karaktera, u saopštenju piše, da su posetioci mogli da kupe sve izložbene proizvode, te da u njihovim ukusima uživaju u svom domu.

Pobornici zdravog načina života i ishrane bili su u prilici da uživaju u toplim i hladnim veganskim specijalitetima, organskom voću i povrću, džemovima, gotovim obrocima, ćevapima od pšenice, namazima od
luka, aronije, bundeve, meda, slatkišima od urmi, ljutim umacima i zdravim sokovima.

Na štandovima turističkih organizacija i udruženja iz Vršca, Valjeva, Sopota, Kragujevca i Mladenovca posetioci su mogli da se informišu o predstojećim berbama grožđa, kao i o manifestacijama tokom narednog perioda.

Događaj su upotpunila kulturno-umetnička društva i pevačko društvo iz Mladenovca i Mionice.

Međunarodni festival „Kuhinje sveta“ peti put je predstavio lepotu raznovrsnih ukusa iz sveta i promovisao i gastronomsko-turističku ponudu Srbije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.