U trendu

Srpska vina polako se probijaju na austrijskom trzistu

BEOGRAD – Austrijanci su „vinske“ patriote i vole svoja vina, ali kada probaju srpska – rado im se vraćaju, kaže vlasnik jedne bečke vinoteke, Srbin Saša Lazarević, koji se nada i novim poslovima sa sajma „Vinska vizija Otvorenog Balkana“.

Kako kaže, Austrijanci su još uvek patriote, vole prvenstveno svoja vina, pa tek onda sva druga, ali zainteresovani su da probaju ona koja dolaze iz Srbije, iako, tradicionalno, ipak više vole – rakije.

„Ali, vole da probaju i vina. Prvo kada dođu kod nas u vinoteku, pitaju da li su to vina iz Hrvatske… Kada kažemo da nisu, već da su iz Srbije, sledi pitanje – zar i vi u Srbiji pravite vina? Kada i to otkriju, kupe bocu, dve, probaju i – rado se vraćaju“, priča Lazarević za Tanjug.

Sajam „Vinska vizija“ je, dodaje, odlično organizovan, i predstavlja dobru priliku za povezivanje.

„Imali smo razgovore, sa vinarijama Despotika, Lastar, Rubin, Tri oraha… Stvoreni su kontakti, videćemo… Ja bih voleo da imam sva ta vina u ponudi“, rekao je Lazarević.

Na pitanje da li je zadovoljan radom svoje vinoteke, odgovara da je bolje nego što je i sam očekivao kada je počeo da radi.

„Jako sam zadovoljan, stigli smo do tačke do koje se nismo nadali da ćemo stići“, dodao je.

Ukazuje da je više od 80 odsto kupaca sa naših prostora, dok je Austrijanaca manje, ali i taj broj raste.

„Iskristalisala su se vina koja se traže, tu su ‘Nikad nije kasno’, Kovačević vina su našla svoj put, kao i ‘Sokolova’ rakija, ‘Stara pesma’ našle su put na tržištu Austrije“, rekao je Lazarević.

Na pitanje da li su naša vina po cenu i kvalitetu konkurenta, odgovara da su ipak malo skuplja, ali za sada „prolaze“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar