U trendu

Srpski esnaf društvenih igara – prilika za pojedince i firme

BEOGRAD – Tržište društvenih igara u Srbiji je u ekspanziji, a broj korisnika konstantno raste, rekao je Dušan Jovčić iz organizacije „Srpski esnaf društvenih igara“ (SEDI) i dodao da bi to tržište trebalo razvijati kreiranjem novih proizvoda.

Kako je on objasnio, bitno je da postoji sistem i znanje koje je garant da će se igre proizvoditi.

„Tržište društvenih igara u Srbiji je u ekspanziji, a broj korisnika društvenih igara konstantno raste. Mi iz esnafa smatramo da tržište društvenih igara treba razvijati kreiranjem novih proizvoda“, rekao je Jovčić za Tanjug.

Mi sada možemo, objašnjava on, da pojedince i firme čvršće povežemo u organizaciju kako bi jedni drugima pomogali u razvijanju proizvoda, testiranju ideja i obezbeđivanja sistemske i finansijske podrške.

Jovčić je naveo višestruke ciljeve te organizacije.

„Želimo da okupimo sve relevantne učesnike i obezbedimo platformu za deljenje znanja i iskustava, što već činimo na Discord platformi. Namera nam je da obezbedimo predstavljanje dizajnera iz Srbije na inostranim i domaćim sajmovima, kao i da budemo adresa za kontakt i nosilac saradnje sa državnim i nedržavnim institucijama koje bi obezbedile sistemsku podršku za razvoj ove kreativne privredne grane“, naveo je on.

Nemanja Avramović iz SEDI-a kaže da njihov prvi zajednički nastup bio na sajmu „Ešen Spiele“ u Nemačkoj.

Kako je objasnio, ko dođe na „Ešen Spiele“, računa se da je relevantan za industriju društvenih igara, a prošle godine, objašnjava Avramović, „smo uspeli da po prvi put zajedno predstavimo naše projekte, firme i timove“.

„Na sajmu u Nemačkoj smo prvi put predstavili naše udruženje. Predstavili smo se tom prilikom sa 10 timova iz Srbije. U tom zajedničkom nastupu otvarili smo dobru poziciju za pregovore“, rekao je u razgovoru za Tanjug Avramović.

On je dodao da se već uveliko spremaju za ovogodišnje sajmove u Poljskoj i Nemačkoj, na kojima će inostranom tržištu ponuditi društvene igre kreirane u našoj zemlji.

„Na festivalu ‘Global Game Jam’ 2014. godine ja sam napravio sa prijateljem neke od prvih društvenih igara koje su i danas aktuelne. Tih godina je počelo prvo grupisanje ljudi i razmena znanja. Nastavili smo, a prošle godine smo uspešno okupili tim i otišli na sajam u Nemačku“, rekao je za Tanjug Aca Milošević, jedan od kreatora društvenih igara, govoreći o začecima inicijative ove vrste na domaćem tržištu.

Organizacija „SEDI“ promoviše i testira svoje igre u novobeogradskom klubu „Ravnica“ koji obiluje izborom društvenih igara, i mesto je okupljanja ljubitelja ove vrste zabave, navode iz organizacije.

„U Srbiji radi više desetina firmi i neformalnih ekipa koje kreiraju svoje proizvode. Neke od tih igara su već objavljenje, neke su u pripremi. Najveći problemi sa kojima se kreatori suočavaju su nedostatak finansijskih sredstava, kompleksnost plasiranja igara iz Srbije, manjak radne snage koja je usko specijalizovana za rad na društvenim igrama“, kažu iz SEDI-a.

Srpski esnaf društvenih igara „SEDI“ je organizacija nastala sa ciljem da okupi kreatore društvenih igara kako bi unapredila uslove za stvaranje i plasiranje kreativnih prizvoda ovog tipa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.