U trendu

Srpski timovi učestvovali u vežbi reagovanja u slučaju poplava

Timovi iz Srbije učestvovali su zajedno sa timovima iz više članica EU u vežbi za reagovanje u slučaju poplava koja je početkom aprila organizovana u Madjarskoj u okviru projekta koji je finansirala EU, piše danas portal EurAktiv Srbija.

Vežba je organizovana u okviru projekta EUWA (EUrban Water Aid) čiji je cilj da se obezbedi brz odgovor u slučaja poplava i u kome učestvuju predstavnici Beogradskog vodovoda i kanalizacije (BVK) i pripadnici Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije.

To je prvi put da BVK učestvuje u takvom projektu, dok Sektor za vanredne situacije MUP-a ima bogato iskustvo sa evropskim pretpristupnim fondovima IPA i projektima EU, rekla je za EurAktiv Aleksandra Krsmanović iz Službe za razvoj BKV.

„Motiv za učešće u ovakvom projektu je sticanje iskustva i aktivno učešće u izradi protokola koje bismo mogli da uključimo u naše postojeće procedure i na taj način unapredimo mehanizme delovanja u vanrednim situacijama, sa aspekta snabdevanja vodom stanovništva i spasilačkih ekipa na ugroženim područjima“, rekla je ona.

Pored radionica, timovi iz Srbije, Madjarske, Hrvatske i Slovačke su mogli i u praksi da provere postojeće procedure, sisteme komunikacije, kao i delovanje Mehanizma EU za civilnu zaštitu (EUCPM) u okviru vežbe održane početkom aprila u Madjarskoj, u mestu Sabolčveršmart na reci Tisi.

Aleksandra Krsmanović je podsetila da je tokom poplava 2014. u Srbiju stigao medjunarodni tim za pomoć iz Madjarske i Danske i da je nakon tog iskustva u aprilu 2015. godine sa EU potpisana pristupnica na osnovu koje Srbija može da primi, ali i da pruža medjunarodnu pomoć u okviru EUCPM.

Ta pomoć, kako je podsetila, uključuje razmenu timova i informacija sa 33 tima u okviru EUCPM.

U vežbi koja je bila usmerena na snabdevanje vodom u poplavljenim područjima, korišćeno je i mobilno postrojenje za prečišćavanje vode koje BKV namerava da nabavi, rekla je Aleksandra Krsmanović.

Partneri u projektu EUWA su Državna uprava za vanredne situacije Madjarske, Vodovod Budimpešta, Beogradski vodovod i kanalizacija, Državna uprava za zaštitu i spašavanje Hrvatske i MUP Slovačke.

Projekat je počeo u januaru 2016. godine i traje 18 meseci, a finansirala ga je EU sa 644.000 evra.

(Opširnije na www.euractiv.rs)

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.