U trendu

Srpski zvaničnik: Energenti na ekonomskim, ne ideološkim osno

BEOGRAD – Srbija je potpuno posvećena diversifikaciji i razvoju energetske infrastrukture, u interesu svoje ekonomije i ne na političkim, već na ekonomski održivim osnovama, poručuje visoki srpski zvaničnik povodom reagovanja iz SAD na puštanje u rad gasovoda Balkanski tok.

Radio Glas Amerike ocenio je juče da je izgradnjom tog gasovoda, kojim se, preko Turske, Bugarske do Srbije i Mađarske, transportuje ruski gas, Srbija pojačala zavisnost od energenta iz Rusije.

Tanjugov neimenovani izvor ukazuje da „pojedini komentatori pristrasno izdvajaju za napade Srbiju i predsednika Vučića zbog rada na razvoju gasne infrastrukture, koja je vitalna za srpsku ekonomiju, ali istovremeno međusobno povezuje naše susede“.

„Reč je o zemljama koje su i članice EU i NATO, i preko čijih teritorija ta infrastruktura dolazi u Srbiju, pa ipak, u vizuri tih medija samo Srbija zasluzuje kritike, zbog brige o sopstvenoj ekonomiji i dostupnosti energenata“, kaže srpski zvaničnik.

„Želim da otklonim svaku dilemu: Srbija je potpuno posvećena Vašingtonskom sporazumu, i razvoju infrastukture u snabdevanju energentima u interesu naše ekonomije, ne na ideološkim, ne na političkim, već na ekonomski održivim osnovama“, istakao je Tanjugov sagovornik.

Radujemo se, poručuje, rekordnim brojevima u razmeni i investicijama sa SAD u 2021. godini.

Prvog dana nove godine u vojvođanskom mestu Gospođinci pušten je u rad Balkanski tok, uz konstataciju da Srbije time obezbeđuje drugu, stabilniju trasu snabdevanja gasom, koja više ne ide samo preko Ukrajine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.