U trendu

Srpsksi startapi na Džejteksu među najboljima na svetu

DUBAI – Tri od šest srpskih startapa koji učestvuju na ovogodišnjem sajmu informatičkih tehnologija Džejteks (Gitex) u Dubaiju su u konkurenciji od 750 startapa iz 30 zemalja sveta ušli u polufinale takmičenja „Supernova izazov“ za jajbolje mlade IT kompanije.

To su “Joberty Tećnologies”, “Kredium” i “Deap Blue Sea”, a jedan od njih ima šansu da osvoji nagradu od 200.000 dolara.

Osnivač startapa “Joberti” Nikola MIjailović kaže da su sa ostala dva startapa ušli među 100 najboljih i sada čekaju odluku žirija da li će se plasirati u fnale.

“’Džoberti’ je platforma koja spaja ljude koji traže posao sa tehnološkim komapnijama. Nama je Dubai interesantan kao tržište, jer je vlada Dubaija najavila izdavanje 100.000 ‘zlatnih viza’ za programere na pet godina, što nam govori da će ovo biti prilika za nas”, rekao je Mijailović za Tanjug.

Dodao je kako su već ostvareni kontakti sa nekim od fondoova koji finansiraju ovakve ideje, i da je Džajteks zbog toga dobra prilika za mlade tehnološke forme da napreduju.

Startap “Idea buđy” koji vodi Nemanja Žunić predstavio je inovativni softver za planiranje biznisa.

“Solidno je interesovanje za naše rešenje i ima dosta razgovora s investitorima što bi nam pomoglo da se biznis podigne na viši nivo”, reako je Žunić

Srpski startap “White lemour” je na ovogodišnjem Džajteksu predstavio proizvode iz pblasti bioztehnologije, a glavni proizvod im je biosporin, potpuno ekološka zamena za stiropor.

Njegova proizvodnja je karbon negativna, što znači da smanjuje zagađenje atmosphere.

„Potpuno je biorazgradiv, jer se raspada u ogransko đubrivo i ne može da gori. Primarno je namenjen za upotrebu kao jednokratna ambalaža, jer je ona najveći izvor zagađenja palstikom, a ovo se koristi umesto stiropora za pakovanje različitih proizvoda”, ističe prvi čovek “White lemoura” Nikola Stanojević.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.