U trendu

SSP: Ministarstvo finansija Srbije nije naplatilo NIS-u porez na ekstraprofit od 300 miliona evra

 Potpredsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dušan Nikezić rekao je danas da Ministarstvo finansija Srbije nije Naftnoj industriji Srbije (NIS) naplatilo porez na ekstraprofit od 300 miliona evra, i da nije naplatilo dividendu od 238 miliona evra po osnovu državnog vlasništva.

On je rekao da Ministarstvo i ministar nisu naplatili ni 111 miliona evra za male akcionare i da se ministar Siniša Mali „dodatno ponižava“ i zahvaljuje NIS-u na jučerašnjoj „velikodušnoj“ donaciji od 60 miliona evra.

„Zahvaljujući vama, od svih evropskih naftnih kompanija, jedino NIS ne plaća porez na ekstraprofit, iako eksploatiše srpska naftna polja, naplaćuje najvišu cenu goriva u regionu i ostvario je jedan od najvećih rasta profita u prošloj godini, od 349 odsto ili preko 600 miliona evra“, rekao je Nikezić, navodi se u saopštenju.

Podsetio je da je SSP godinu dana zahtevala da država od NIS-a naplati bar polovinu ekstraprofita i da sa tih dodatnih 300 miliona evra pomogne građanima i smanji posledice podivljale inflacije.

„Primera radi, Gasprom je u Rusiji prošle godine platio 20 milijardi evra poreza na ekstraprofit, a u naredne tri godine platiće još 60 milijardi evra. Isti Gasprom, kojem ste vi sad sa zahvalnošću ‘oprostili’ najmanje 240 miliona evra“, kazao je Nikezić.

Istakao je da je „krajnje vreme“ da Siniša Mali shvati da je „srpski ministar finansija, a ne činovnik ili savetnik Gasproma“ i da to znači da finansijski interes strane kompanije ne sme da bude važniji od srpskog budžeta i standarda života ljudi u Srbiji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.