U trendu

SSSS: Bez dogovora o povećanju minimalca za ovu godinu, Vlada predložila povećanje za 2024.

Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS) je objavio da na današnjem sastanku pregovaračkih timova reprezentativnih sindikata, poslodavaca i Vlade Srbije nije postignut dogovor o minimalnoj ceni rada, iako je Ministarstvo finansija predložilo da se minimalac u narednoj godini poveća za 17,8 odsto, na 47.154 dinara.

Pregovori su prekinuti jer nije ispunjen zahtev sindikata da se prvo pregovara o korekciji minimalne zarade za ovu godinu, pa tek onda o novoj ceni minimalca za 2024. godinu, navedeno je u saopštenju.

Predstavnici Ministarstva finansija su predložili i da se poslodavcima poveća neoporezivi deo zarade sa 21.000 na 25.000 dinara.

Predstavnici SSSS i danas su ponovili stav da se prvo pregovara o povećanju minimalne cene rada za ovu godinu i da se minimalac izjednači sa minimalnom potrošačkom korpom.

Kada to bude učinjeno, što je bilo i obećanje ministra finansija Siniše Malog, SSSS će početi pregovore o povećanju minimalne zarade za iduću godinu.

Rešenje je ipak moguće na kolegijumu Socijalnog ekonomskog saveta u utorak, 29. avgusta, u prostorijama SSSS, gde bi trebalo da bude i ministar finansija Mali.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)