Šta odluka Gugla znači za koriznike Huavejevih smartfona?

PEKING/NJUJORK – Odluka Gugla da uskrati Huaveju licencu za korišćenje Android operativnog sistema izazvala je uznemirenost i nedoumice među korisnicima pametnih telefona kineskog proizvođača, a iz obe kompanije poručuju da nema mesta panici.

Iz Hauveja su potvrdili za tv mrežu CNBC da su razvili sopstveni operativni sistem za smartfone i računare za slučaj da im bude zabranjeno korišćenje softvera američkih firmi, a iz Gugla tvrde da će sadašnji korisnici Huavejevih pametnih telefona i drugih uređaja i dalje moći da koriste, ažuriraju i skidaju aplikacije preko Gugla.

Ričard Ju, glavni izvršni direktor Huavejevog sektora za korisnike, rekao je da kompanija ima bekap (back-up) operativni sistem, za slučaj da joj bude uskraćeno korišćenje softvera iz SAD-a.

„Pripremili smo vlastiti operativni sistem. Ako se desi da više ne možemo da koristimo sisteme Gugla ili Majkrosofta, bićemo spremni. To je naš plan B. Ali, naravno, da više volimo da radimo na ekosistemima Gugla i Majkrosofta“, izjavio je Ju.

S druge strane, portparol Gugla je rekao da će za aktuelne korisnike njihove usluge Gugl Plej i zaštita iz Gugl Plej Protekta i dalje funkcionisati na Huavejevim uređajima.

Dodatne detalje nije otkrivao, ali je naveo da se razmatraju implikacije odluke koja je doneta, prenosi Rojters.

Iz Androida su na Tviteru takođe potvrdili da će usluge Gugl Pleja i Gugl Play Protekta i dalje funkcionisati za postojeće korisnike.

Međutim, problem nastaje za korisnike budućih modela i verzija Huavejevih pametnih telefona, jer će oni koji i dalje koriste operativni sistem Android izgubiti pristup Gugl Plej Storu, G-mailu i Jutjubu, kao i internet pretraživaču „Ćrome“.

„Huavej će ubuduće moći da koristi samo javno dostupne verzije Androida i neće imati pristup Guglovim servisima i aplikacijama“, rekao je izvor iz Gugla za Rojters.

Dakle – odluka Gugla odnosi se na smartfone koji će se tek proizvesti od datuma koji američki tehnološki div odredi, nakon čega će Huavej obavestiti kupce.

Jutarnji list piše da bi, tehnički gledano, budući korisnici telefona Huavej mogli ovaj problem da reše tako da sami naknadno nadograde sistem (jer im se to više neće događati automatski), na način da instalacijom „Gapps“ paketa dođu do istih mogućnosti koje imaju vlasnici mobilnih telefona nekih drugih proizvođača.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.