U trendu

Štada u prvoj polovini godine povećala prodaju za pet odsto

Štada grupa, u okviru koje posluje i Hemofarm iz Vršca, saopštila je danas da je uprkos izazovima koji su nastali zbog pandemije kovida-19, u prvoj polovini ove godine nadmašila trendove u industriji i ostvarila pet odsto korigovanog rasta prodaje u iznosu od 1,5 milijardi evra u odnosu na pad tržišta od 1,8 odsto.

„Ulaganje više od jedne milijarde evra tokom prošle godine u akvizicije, poput Walmarka, Takede u Rusiji i Zajednici nezavisnih država, kao i preuzimanje licence za proizvod za lečenje kasnog stadijuma Parkinsonove bolesti, rezultiralo je da Štada tokom prve polovine 2021. godine raste više od svojih najbližih konkurenata“, navodi se u saopštenju.

Prema podacima agencije za istraživanje globalnog tržišta IQVIA, Štada je, kako se navodi, poboljšala svoju poziciju medju prvih pet kompanija u Evropi u delu preparata koji se kupuju bez recepta i u prvoj polovini 2021. zauzela četvrto mesto, a na toj poziciji je i kad je reč o sektoru maloprodaje proizvoda na recept i bolničkih lekova.

Generalni direktor Štade Peter Goldšmit je rekao da je „ponosan na sve zaposlene koji su pokazali veliku angažovanost kako bi se održalo redovno snabdevanje tržišta lekovima“.

„Naša jedinstvena kultura pozicionira nas kao partnera od poverenja“, rekao je Goldšmit. 

Iako su uslovi trgovanja u Nemačkoj ostali teški zbog efekata pandemije, Rusija kao drugo najveće tržište Štade, premašila je očekivanja, a nakon akvizicije Takede lokalno poslovanje kompanije dospelo je na prvu poziciju u ruskom sektoru zdravstvenih proizvoda široke potrošnje.

Štada je postala lider u ovoj oblasti i u Belgiji, a sada je medju prve tri kompanije na nekoliko tržišta, poput Češke.

„Iako su restrikcije koje se tiču pandemije popustile u brojnim zemljama usled sve veće stope vakcinacije, na mnogim tržištima očekujemo sporo vraćanje na norme pre pandemije. Još uvek postoji neizvesnost šta to znači za razvoj tržišta u drugoj polovini godine“, rekao je Goldšmit.

Štadina pozicija medju prve četiri kompanije za zdravstvene proizvode široke potrošnje u Evropi dodatno će biti ojačana kroz dve transakcije sa kompanijom Sanofi sa kojom se dogovorila da kupi 16 brendova. Ta transakcija je napravljena nakon Štadine prošlogodišnje akvizicije 15 brendova od kompanije GSK i treba da bude završena tokom trećeg kvartala 2021. godine.

Od novembra ove godine Štada će poslovati kao lokalni partner za distribuciju dela portfolija kompanije Sanofi u 20 evropskih zemalja, uključujući Srbiju, a sporazum pokriva približno 50 renomiranih brendova zdravstvenih proizvoda široke potrošnje koje Sanofi trenutno prodaje.

Štada je nedavno najavila i partnerstvo sa švedskom kompanijom Calliditas sa ciljem registrovanja i prometovanja prve ikada odobrene terapije u EU za hroničnu autoimunu bolest bubrega IgAnefropatiju (IgAN).

„Pristupom visoko kvalitetnim lekovima, Štada svakodnevno doprinosi održivosti zdravstvenih sistema širom sveta. Nedavnim prijemom u članstvo Globalnog dogovora Ujedinjenih nacija, Grupa je pružila podršku ciljevima održivog razvoja, posebno cilju 3 koji se odnosi na dobro zdravlje“, rekao je Goldšmit.

Dodao je da objavljivanje njihovog Zdravstvenog izveštaja predstavlja doprinos razgovorima o zdravstvenim politikama zasnovanim na naučno verifikovanim podacima koje su dobili od 30.000 učesnika u 15 zemalja Evrope.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.