U trendu

Što pre doneti pravilnik o biološkom minimumu za MHE

BEOGRAD – Ministarka energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas da je država morala da zabrani izgradnju malih hidroelektrana u zaštićenim područjima, jer nije postojao pravilnik o biološkom minimumu, pa je bilo problema u realizaciji tih projekata.

„Nismo bili srećni niti zadovoljni što smo u Zakonu o obnovljivim izvorima energije zabranili izgradnju MHE u zaštićenim područjima. To smo morali da uradimo zbog svega što se dešavalo prethodnih godina po tom pitanu.

Da smo sprovodili kao država zakone kako je sve i predviđeno i da su ministarstva uradila sve što je bilo potrebno (ne bismo to morali da uradimo“, rekla je Mihajlović na Kopaonik biznis forumu.

Na panelu „Zeleni i održiv oporavak: Energetska politika u Srbiji“ rečeno je da mnoge zemlje u Evropi grade MHE, a Mihajlović kaže da u Srbiji nije bio donet glavni podzakonski dokument, pomenuti pravilnik o biološkom minimumu, zbog čega je nastao „apsolutni haos u mnogim projektima izgradnje MHE“.

Mihajlović je rekla da su se ljudi pobunili i u većini slučajeva bili u pravu.

Zato smo bili prinuđeni da ih zabranimo zbog nepoverenja meštana, rekla je ona i dodala da je bilo dosta grešaka od strane Zavoda za zaštitu prirode, Ministarstva zaštite životne sredine, investitora, kao i kod promena uslova…

To ne znači da u nekom narednom periodu neće biti promena po tom pitanju, kazala je Mihajlovićka i dodala da ona lično nije protiv izgradnje MHE, ali da je njihova zabrana sada bila nužna.

„One koje su već izgrađene moraju da dokažu da rade u skladu sa svim principima za zaštitu životne sredine“, naglasila je ona i ponovila da Ministarstvo zaštite životne sredine treba što pre da izradi pomenuti pravilnik.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.