U trendu

Stopa nezaposlenosti 13,8 odsto u trećem kvartalu 2016.

Stopa nezaposlenosti u Srbiji je u trećem kvartalu ove godine iznosila 13,8 odsto, što predstavlja pad u odnosu na prethodni kvartal i treći kvartal prošle godine, saopštio je danas Republički zavod za statistiku (RZS).

Stopa nezaposlenosti se smanjila u odnosu na drugi kvartal ove godine za 1,4 procentna poena, a u odnosu na treći kvartal prošle godine za 2,8 procentnih poena, pokazuju rezultati Ankete o radnoj snazi.

Prema tim podacima, stopa nezposlenosti je u trećem kvartalu ove godine bila 12,6 odsto za muškarce i 15,2 odsto za žene.

Najviša stopa nezaposlenosti od 14,2 odsto je zabeležna u Regionu Južne i Istočne Srbije i Regionu Šumadije i Zapadne Srbije, u Vojvodini je bila 13,5 odsto dok je nezaposlenost najmanja u Beogradskom regionu gde je iznosila 13,3 odsto.

RZS je saopštio da je u trećem kvartalu 2016. godine stopa zaposlenosti iznosila 46,8 odsto, što je 0,9 rocentnih poena više u odnosu na prethodni kvartal i 3,4 procentna poena u odnosu na treći kvartal 2015. godine.

Stopa zaposlenosti kod muškaraca je 54,7 odsto a kod žena 39,5 odsto, dodaje se u saopštenju.

Najveća stopa zaposlenosti od 48,8 odsto je zabeležena u Regionu Šumadije i Zapadne Srbije dok je u Beogradskom regionu iznosila 47 odsto.

U Regionu Vojvodine stopa zaposlenosti iznosila je 45,9 odsto, a najniža stopa od 45, 1 odsto je zabeležena u Regionu Južne i Istočne Srbije.

Stopa neformalne zaposlenosti iznosila je 24,1 odsto, navodi se u saopštenju i dodaje da se i tu beleži pad, kao i da dve trećine neformalnog sektora čini zaposlenost u poljoprivrednim delatnostima.

Do rasta zaposlenosti došlo je u poljoprivrednim delatnostima i preradjivačkoj industriji i kod stanovništva starijeg od 55 godina, sa nižim i srednjim nivoom obrazovanja, saopštio je Republički zavod za statistiku i naveo da je reč uglavnom o sezonskim i povremenim poslovima.

U saopštenju se navodi da se povećala zaposlenost mladih koji su se uglavnom zaposlili na odredjeno vreme, u preradjivačkoj industriji, trgovini na veliko i malo i sektoru popravke motornih vozila, kao i u privatnoj registrovanoj svojini.

Dodaje se da se smanjuje zaposlenost na neodredjeno vreme u državnom sektoru.

Stopa aktivnosti, odnosno udeo aktivnog stanovništva u ukupnom stanovništvu iznosila je 54,3 odsto u trećem kvartalu ove godine, pri čemu je stopa aktivnosti kod muškaraca bila 62,6 odsto, a kod žena 46,6 odsto.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike