U trendu

Štrajk grčkih pomoraca blokirao na par sati trajekte

PIREJ – Usluge prevoza trajetima do grčkih ostrva obustavljene su jutros na nekoliko sati jer je sindikat pomoraca započeo štrajk koji je sud proglasio nelegalnim.

Članovi sindikata blokirali su ulaz na trajekte u glavnoj luci Pirej, sprečavajući bilo koga da se ukrca, izveštava agencija AP.

Stotine putnika sa koferima u luci reklo je da ih trajektne kompanije nisu obavestile o štrajku. Između putnika i štrajkača izbile su žučne prepirke.

Sindikat pomoraca proglasio je 24-časovni štrajk protestujući zbog nacrta zakona o radu o kojem se raspravlja u parlamentu, a za koji radnici kažu da će im umanjiti prava.

Sindikati pomoraca u dugim grčkim lukama najavili su štrajk za 10. jun, u okviru generalnog štrajka zakazanog za taj dan.

„Današnji štrajk se smatra nelegalnim. Izbor jednog sindikata da izađe van zakonskog okvira je pogrešna taktika, čije posledice trpe putnici, i ne služi sindikalnom pokretu“, rekao je ministar brodarstva i za ostrvske politike Đanis Plakiotakis.

On je dodao da je ministarstvo intervenisalo, i da je sindikat na kraju popustio i omogućio putnicima ukrcavanje. Trajekti su nakon nekoliko sati kašnjenja ipak isplovili, prenosi AP.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.