Štrajk u Francuskoj paralisao najveću fabriku Nutele u svetu

PARIZ – Fabrika Nutele u severnoj Francuskoj, najveći svetski proizvođač ovog namaza u svetu, paralisana je već nedelju štrajkom radnika koji traže povećanje plata, izvestili su danas predstavnici sindikata.

Fabrika u Viljers-Ekalu, u vlasništvu italijanskog konditorskog giganta Ferera, uobičajeno proizvodi 600 hiljada tegli Nutele dnevno, što predstavlja četvrtinu ukupne svetske proizvodnje tog slatkog namaza, izveštavaju francuski mediji

Oko 160 radnika u tom pogonu štrajkjuke od ponedeljka prošle sedmice, kaže Fabris Konšel iz sindikata Fors Uvrije (FO), preneo je portal Frans24, pozivajući se na agenciju AFP.

„Nijedan kamion od tada nije ušao niti izašao iz kruga fabrike“, dodao je on.

Proizvodnja slatkiša „Kinder Bueno“ stoji skoro nedelju dana, a od četiri proizvodne linije Nutele radi samo jedna, i to sa svega 20 odsto kapaciteta, navodi Konšel i napominje da „polako ponestaje sirovina“.

Radnici traže povećanje plata od 4,5 odsto, kao i bonus u iznosu 900 evra, a uprava je ponudila povećanje plata od samo 0,4 posto.

U Fereru nisu zeleli komentirašu štrajk.

Uprava je u internoj poruci, u koju je francuska agencija imala uvid, poručila da je „blokiranje pristupa fabrici potpuno nezakonito“ i zapretila da će zatražiti sudski nalog kako bi obezbedila pristup, što predstavnik sindikata ocenjuje kao „neprihvatljivo kršenje prava na štrajk“ .

Proizvodnja Nutele se proteklih godina suočila sa brojnim problemima, delom zbog slabog roda lešnika u Turskoj, koja je najveći svetski izvoznik.

Fabrika u Viljers-Ekalu bila je zatvorena pet dana u februaru zbog problema s kvalitetom, a 2015. godine je tadašnja francuska ministarka za zaštitu životne sredine Segolen Rojal poručila ljudima da ne jedu taj namaz jer njegova proizvodnja doprinosi krčenju šuma i klimatskim promenana.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.