U trendu

Štrajkački odbor Fijat plastika: Zvanično propali pregovori, na potezu inspekcija rada

Posle sastanka predstavnika „Fijata“, štrajkačkog odbora „Fijat plastika“ i državne miriteljke danas su u Kragujevcu završeni pregovori uz posredovanje koji su „zvanično i propali“, rekao je Beti predsednik Štrajkačkog odbora Zoran Miljković.

On je rekao da na današnjem sastanku, koji je održan u Kragujevcu na inicijativu „Fijata“, poslodavac nije pristao da vrati mašine u fabriku „Fijat plastik“, koje je izmestio u drugu fabriku za vreme štrajka.

Miljković je naveo da je vraćanje mašina i radnika na posao bio „uslov svih uslova“ u pregovorima sa „Fijatom“.

„‘Fijat’ je naše radnike koji su radili na tim mašinama poslao na prinudni odmor, a za rad na izmešenim mašinama angažovao druge radnike. Poslodavac je time prekrišio Zakon o štrajku i Zakon o radu“, kazao je Miljković.

On je rekao da je sada na potezu republička inspekcija rada.

„U petak me je obavestila ministarka rada Darija Kisić Tepavčević da je poslala inspekciju rada u ‘Fijat plastik’. Očekujemo da će inspekcija da utvrdi činjenično stanje u ‘Fijat plastiku’ i da naloži vraćanje mašina i radnika na posao“, rekao je Miljković.

On je dodao da ne želi da veruje u to da inspekcija neće upravo tako i da postupi, jer je poslodavac „očigledno prekršio zakone“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.