Subvencije za investicije i ako nema kreiranja radnih mesta

BUDIMPEŠTA – Mađarska vlada će od oktobra ponuditi gotovinske subvencije za investicije privatnog sektora koje koriste inovativnu tehnologiju, odustajući od zahteva o kreiranju novih radnih mesta, izjavio je danas mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

„Ako kompanije u Mađarskoj uvedu novu tehnologiju, uvedu nove mašine, nove procese za očuvanje ili unapređenje konkurentnosti bez otvaranja novih radnih mesta, one imaju pravo na novčani podsticaj do 50 odsto obima nove investicije“, izjavio je Sijarto na jednoj konferenciji, a prenosi agencija Rojters.

Stopa nezaposlenosti u Mađarskoj pala je blizu tri odsto, a hronični manjak radne snage u većini sektora već je primorao velike strane kompanije da ulože velika sredstva u automatizaciju.

Sijarto je rekao da Mađarska, koja, prema njegovim rečima, nema više od pet miliona raspoloživih radnika, mora da transformiše svoj sistem podsticaja kada je reč o ulaganjima.

„Fokus nije na stvaranju velikog broja novih radnih mesta. Fokus je na unapređenju nivoa tehnologije, dodate vrednosti i udela (istraživanja i razvoja) u već postojećim radnim mestima“, poručio je ministar.

Sijarto je naveo i da su u prvoj polovini 2019. godine južnokorejske kompanije poput Samsunga i SK Inovejšena, koje grade fabrike za proizvodnju baterija za električne automobile, prvi put investirale više novca u Mađarskoj nego nemačke kompanije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.