U trendu

Subvencije za unapređenje seoskog turizma u Pirotu

PIROT – Grad Pirot danas je raspisao konkurs za vlasnike registrovanih, kategorisanih seoskih domaćinstava, u okviru kojeg vlasnici seoskih domaćinstava mogu da dobiju subvencije za unapređenje turističkog domaćinstva.

Na konkurs mogu da se prijave fizička i pravna lica, a onima čiji projekti budu podržani biće refundirano 50 odsto investicije, objavljeno je na sajtu Grada Pirota.

Povodom objavljivanja konkursa danas je održana konferencija za medije na kojoj je gradonačelnik Pirota Vladan Vasić kazao da je interesovanje veliko i pozvao ljude da se prijave, te da svoje turističke potencijale na Staroj planini, kao i seoska domaćinstva unaprede.

Ovim će, očekuje Vasić, poboljšati turističke kapacitete, povećati njihovu kategorizaciju, ali i turističku ponudu Pirota.

Prema rečima zamenika gradonačelnika Miloša Colić, nakon velikih investicija sa Vladom Srbije, preko Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima u ruralnim područjima uloženo je oko 21 milion evra u lokalne puteve, koji sada pospešuju kvalitet i kvanitet turističke ponude na teritoriji grada Pirota.

Najmanji projekat koji će Grad Pirot podržati je 50.000 dinara, ispod toga ne, ističe Colić i dodaje da lice koje dobije podsticaje treba sve da realizuje od svojih para, a Gradska uprava će na kraju refundirati do 50 odsto, što će ugovorom biti definisano.

Direktor Turističke organizacije Pirot Bratislav Zlatkov, rekao je ovom prilikom da je cela teritorija grada Pirota 2019. godine dobila kategoriju turističkog mesta – kategoriju 3, a sa tim u vezi menjao se i Zakon o ugostiteljstvu i turizmu.

Oni koji su bili u sistemu seoskih domaćinstva sada posluju posebno, naglasio je Zlatkov i dodao da kada je reč o smeštajnim kapacitetima Pirot ima oko 1.000 ležajeva, a oko 200 je u okolini grada.

Prema njegovim rečima, ima dosta objekata koji mogu da se stave u funkciju razvoja turizma, te očekuje da kada ova programska mera zaživi Grad izdvoji veća sredstva za ove namene.

U konkursu se navodi da je dobijanjem rešenja o kategorizaciji Gradske uprave, potrebno najmanje tri godine bavljenja ovim poslom.

Konkursna dokumentacija biće objavljena na sajtu Grada Pirota i Turističke organizacije Pirot.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar