Sud naložio firmi Sistema da plati ogromnu odštetu Rosnjeftu

Ruski sud presudio je danas da ruski konglomerat AFK Sistema treba da plati ogromnu odštetu naftnom gigantu Rosnjeft u sporu vezanom za prošlogdišnju kupovinu proizvodjača energenata Bašnjeft.

Arbitražni sud u južnoj oblast Baškortostan naložio je firmi AFK Sistema isplatu odštete od 136 milijardi rubalja (1,9 milijardi evra po sadašnjem kursu), prenose ruske agencije. Sistema je odmah najavila žalbu na tu odluku.

Odredjen iznos je manji od 171 milijarde rubalja koliko je tražio Rosnjeft ali ukoliko bi se ta odredjena suma potvrdila na apelacionom sudu, predstavljala bi jednu od najviših kazni koju je izrekao ruski sud.

Rosnjeft je tvrdio da Sistema nije delovala u dobroj veri kada je 2009. kupila deonice proizvodjača nafte Bašnjeft srednje veličine, i reorganizovala ga, a te optužbe Sistema je odbacila.

Bašnjeft je bio u većinskom vlasništvu Sisteme, ali ruska vlada je uzela udeo kompanije Sistema u Bašnjeftu 2014. godine navodeći da je privatizacija Bašnjefta bila ilegalna.

Rosnjeft je kupio kontrolni paket Bašnjefta prošle godine od ruske vlade u poslu vrednom više milijardi dolara.

Ovaj slučaj pažljivo prate investitori u Rusiji zbog njegove neuobičajene prirode, visine kazne u opticaju ali takodje zato što predstavlja novu epizodu u političkom, pravnom i finansijskom feljtonu koji od pre tri godine prati promenu vlasništva Bašnjefta.

Oko ishoda ove afere brinu se poslovni krugovi koji tu vide znake rizika za investitore u Rusiji, koji mogu ne samo da izgube imovinu na sudu već da im bude naloženo da plate kaznu za legalne odluke donete pri upravljanju tom imovinom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.