U trendu

Sud odobrio 8,0 mlrd € vrednu prodaju Autostrade Italija

RIM – Italijanski revizorski sud objavio je danas da je odobrio holdingu Atrantija prodaju vlasničkog udela u preduzeću Autostrada Italija grupi investitora, čime su otklonjene sve prepreke za realizaciju kupoprodajnog ugovora vrednog više od 8,0 milijardi evra (8,87 milijardi dolara).

Inveticioni holding Atlantija je postigla u junu proške godine dogovor o prodaji svog kontrolnog udela u Autostradi konzorcijumu u kojem su, pored ostalih, državni zajmodavac Fond za depozite i kredite (Caša Depositi e Prestiti) i investicioni fondovi Blekstoun Mekvori.

Odobrenje je usledilo nakon što su sudije zatražile od najviših vladinih zvaničnika da izađu pred njih radi pojašnjenja u vezi sa sporazumom, rekla su Rojtersu dva izvora upoznata sa dešavanjem.

Atlantija, koju kontroliše porodica Beneton, saopštila je da će za sklapanje ugovora biti potrebno do 30 dana nakon odobrenja suda.

Prodaja Autostrade najnoviji razvoj spora između Atlantije i italijanskih vlasti koji je započeo 2018. nakon urušavanja mosta na autoputu u kojem su poginule 43 osobe.

Preduzeće Autostrada, koje se po osnovu koncesije bavi upravljanjem deonicama autoputa i pratećim poslovima održavanja, predložilo je da plati milion evra za nagodbu i 26 miliona evra odštete italijanskoj državi u sudskom sporu vezanom za tu nesreću, dok je sestrinska kompanija SPEA ponudila 810.000 evra, navodi britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.