U trendu

Sud: Stavke računa za struju u skladu sa zakonom

BEOGRAD – Vrhovni kasacioni sud doneo je odluku da je trošak garantovanog snabdevača sastavni deo cene struje, a ne trošak koji se posebno zaračunava i naplaćuje kupcu mimo utvrđene cene.

U zaključku Vrhovnog suda navedeno je:

„Trošak garantovanog snabdevača je sastavni deo cene električne energije utvrđene u skladu sa važećom Metodologijom za određivanje cene električne energije za garantovano snabdevanje, a ne trošak koji se posebno zaračunava i naplaćuje kupcu struje mimo utvrđene cene“.

Naime, Udruženje za zaštitu prava građana „Proces“ objavilo je u julu da EPS kroz račune za struju naplaćuje i cenu za troškove garantovanog snabdevača, kao stalni trošak koji potrošači plaćaju i kada struju ne troše, ali da računi ne sadrže jasne i precizne informacije koju uslugu zapravo potrošač plaća kroz troškove garantovanog snabdevača.

Iz EPS-a je Tanjugu ranije rečeno da oni strogo poštuju zakone i da su sve stavke na računu za struju utvrđene u skladu sa zakonima, kao i da je tako i u slučaju stavke „trošak garantovanog snabdevača“.

Iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS) kada se pojavila ta vest savetovali su građane da ne žure sa tužbama protiv EPS-a, već da sačekaju presudu Vrhovnog kasacionog suda koji je jedini nadležan da presudi da li je obračunavanje troškova garantovanog snabdevača prema zakonu ili ne.

Predsednik te organizacije, Goran Papović, rekao je danas za Tanjug da je Vrhovni kasacioni sud presudio da pravni osnov za naplatu te stavke postoji, s tim što nisu smeli da ga iskazuju kao posebnu stavku, već da je to trebalo da bude u ceni računa.

Papović objašnjava da kada se to protumači, shvati se da nema pravnog osnova ni za kakvom tužbom građana.

Kaže da je opasno što pojedina udruženja pozivaju građane na tužbu i dodaje da se NOPS zalaže da se napokon licenciraju organizacije i da se zna ko sme da daje savete, a ko pogrešno savetuje potrošače.

„Kasacioni sud je rekao da taj deo troška ima pravde i osnova da bude trošak javnog snabdevača, smo što mora biti iskazan u ceni struje“, zaključio je Papović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.