U trendu

Sunoko otvorio prvi privatni centar za istraživanje u agraru

INĐIJA – Kompanija Sunoko, članica MK Group, otvorila je Istraživačko-razvojni centar, prvi takve vrste u oblasti agrara u Srbiji.

To je prvi privatni centar za istraživanje u agraru.

Primenom najsavremenije tehnologije biće omogućena efikasnija proizvodnja šećerne repe, u skladu sa najnovijim naučnim istraživanjima i saznanjima, kao i smernicama dobre poljoprivredne prakse.

„Otvaranjem Istraživačko-razvojnog centra, moći ćemo da, zahvaljujući najsavremenijim istraživačko-laboratorijskim i stručnim kadrovskim kapacitetima, identifikujemo sve potencijalne probleme u proizvodnji šećerne repe i adekvatno odgovorimo svim potrebama u tom procesu, već od prvog koraka, rekao je direktor Istraživačko-razvojnog centra Sunoko Nenad Trkulja.

Centar će, kaže Trkulja za Tanjug, svojom podrškom dati veliki doprinos još boljem kvalitetu finalnog proizvoda, što je od izuzetnog značaja za proizvodnju bezbedne hrane, ali i za celokupnu domaću prehrambenu industriju.

Proizvođač Vidosav Brnješević navodi da je započeo saradnju sa dr Trkuljom 2019. godine u zaštiti od cerkospore kada je uvideo da razlika u prinosu može biti i 10 tona po hektaru pri različitom pristupu zaštite.

„Time sam zadobio poverenje i raduje me vest da je Sunoko osnovao ovaj istraživačko-razvojni centar sa njim na čelu, jer će koristi imati obe strane i poljoprivredni proizvođači i šećerane“, rekao je Brnješević Tanjugu.

Sunoko godišnje proizvede do 400.000 tona šećera iz svoja tri centra i predstavlja najuspešnijeg proizvođača šećera u jugoistočnoj Evropi.

Upravo zato, Sunoko radi na dodatnoj optimizaciji tehnoloških procesa proizvodnje šećerne repe, prvog segmenta u proizvodnji šećera.

Tehnološki proces proizvodnje šećerne repe obuhvata niz zahtevnih agrotehničkih i hemijskih mera koje će ekspertizom od strane IRC biti dovedene do maksimalne optimizacije, što dovodi do smanjenja troškova proizvodnje, povećava prinose i smanjuje negativan uticaj na životnu sredinu.

Sam centar organizuje i stručna predavanja za sve proizvođače šećerne repe u Srbiji.

Takođe, za sve proizvođače sa kojima Sunoko ima ugovor obezbeđene su direktne edukacije i konsalting na terenu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.