U trendu

Sunoko: Srbija proizvodi preko 10t/ha šećera godišnje

NOVI SAD – Više od deset tona šećera po hektaru proizvedeno je na njivama širom Srbije, te je šećerna repa i u ovoj sušnoj godini opravdala naziv „kraljice useva“, navedeno je u saopštenju kompanije Sunoko.

Ovakvom napretku u proizvodnji šećerne repe doprinelo je ulaganje od milion evra koje je kompanija Sunoko imala u prethodne dve godine u Istraživačko-razvojni centar u Ljukovu kod Inđije.

Direktor kompanije Sunoko Slobodan Košutić istakao je na stručnom seminaru koji je okupio eminentne stručnjake u oblasti zaštite šećerne repe i đubrenja da su prinosi drugih useva poput soje i kukuruza značajno podbacili i naveo da je, nasuprot tome, ostvaren rekoradan prinos šećera od oko 10,5 tona po hektaru u Sremu i oko 10,2 tona po hektau u Bačkoj.

„Pre nekoliko godina je bilo nezamislivo da imamo proizvođače na nivou od 80 do preko 100 tona plative repe po hektaru, što je od 12 do preko 16 tona šećera po hektaru. Ove godine imamo proizvođače čiji je nivo proizvodnje na nivou najboljih evropskih proizvođača i ponosni smo na njih“, kazao je Košutić, ističući da će njegova kompanija nastaviti da ulaže u tehnologiju kako bi se proizvodnja podigla na viši nivo.

Direktor istraživačko razvojnog centra Nenad Trkulja rekao je da je cilj rada IRC Sunoko da se unapredi zaštita od cerkospore i rešavanje problema truleži korena šećerne repe.

Trkulja je naveo da je ova kompanija opremljena najboljom tehnologijom i laboratorijskom opremom, kako bi se proizvodnja i zaštita ove biljke podigla na viši nivo.

„Na zaštiti od bolesti lista Cercospora beticola se u prethodnom periodu značajno napredovalo što je rezultiralo da prosečna digestija sa nivoa od 13,8 odsto u kampanji 2015. godine, dođe do 15,3 odsto u kampanji 2020.godine i do procenjenih oko 17,0 odsto za kampanju 2021,“, naveo je Trkulja.

Dodao je da je ključ ovakvog uspeha saradnje i obilaska terena proizvođača i kolega iz ICR tima.

Na seminaru u hotelu Sheraton u Novom Sadu predavanja su održali eminentni stručnjaci u oblasti zaštite šećerne repe i mineralne ishrane.

Jedan od predavača sa Instituta za interdisciplinarna istraživanja Univerziteta u Beogradu Miroslav Nikolić je u svom predavanju razmatrao fiziološku ulogu mineralnih hraniva za rastenje i razviće šećerne repe, sa naglaskom na njihov uticaj na kvalitet korena i otpornost biljke na stres.

Takođe, razmatrana je pristupačnost hraniva u rizosferi i interakcije koren-zemljište, kao osnove inovativnih strategija održive ishrane.

Predavanje je omogućilo i kritički uvid u metode za utvrđivanje pristupačnosti hraniva u zemljištu i donošenja odluka o đubrenju.

U panel diskusiji učestvovali su najuspešniji proizvođači šećerne repe iz sva tri proizvodna regiona Vojvodine koji su debatovali u čemu je tajna njihovog uspeha u stvaranju prinosa šećera preko 10 tona po hektaru.

Oni su istakli da je za uspešan prinos šećerne repe bitno poštovanje načela dobre poljoprivredne prakse po pitanju izbora preduseva, poštovanja plodoreda, izbora sorte i dobre agrotehnike.

Neki od panelista po prvi put su đubrili koristeći preporuke do kojih su agrohemijskim analizama zemljišta došli u IRC Sunoka ili su proširili plodored i sprovodili zaštitu lista na osnovu Sunokovih preporuka, ostvarivši rekordne rezultate, navedeno je u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar