U trendu

„Super bonus“ za one koji plaćaju karticama

PODGORICA – Italijanski premijer Đuzepe Konte obećao je „super bonus“ svima koji pređu s gotovinskog na kartično placanje, što je deo nastojanja italijanske vlade da smanji izbegavanje plaćanja poreza, prenosi crnogorski portal Banka.me.

Ta mera je deo paketa koji je odobrila italijanska vlada, a koji uključuje i predlog budžeta za 2020. godinu, poslat na odobrenje EU vlastima.

Konte je rekao da će planom „Bezgotovinska Italija“ podsticati upotrebu elektronskog načina plaćanja i na taj način smanjiti sivu ekonomiju.

U saopštenju, italijanska vlada je objavila da će „super bonus“ biti pocetkom 2021. godine prosleđen ljudima koji su koristili elektronsko plaćanje u sektorima ekonomije u kojima se gotovina obično ne koristi.

Uz to, postojaće i lutrija i specijalne nagrade povezane s elektronskim placanjem, ali i kazne za trgovce i preduzeća koja odbiju da koriste kreditne kartice, piše u saopštenju.

Vlada Italije je takođe objavila da će se prag iznad kojeg su zabranjene gotovinske trgovinske transakcije sa 3.000 evra spustiti na 2.000 evra u 2021. godini, te na 1.000 evra u 2022. godini.

Procenjuje se da je vrednost sive ekonomije u Italiji u 2017. iznosio 211 milijardi evra, što odgovara 12,1 odsto italijanskog BDP-a.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.