Super trikovi zbog kojih ćete dobiti manji račun za struju (1)

Menjanjem navika u domaćinstvu možete smanjiti račune za električnu energiju, što svakome može značiti značajnu uštedu u mesečnom budžetu. Među najvećim potrošačima su klima, termo peć, pećnica, veš mašina i mašina za sudove.

Na klimi možete uštedeti ako smanjite temperaturu hlađenja. Na samo jednom nižem stepenu možete uštedeti oko tri posto struje. Ako veš perete na 40 stepeni, a ne na 60, mašina će trošiti dvostruko manje. Takođe, ugasite šporet ili rernu nekoliko minuta pre kraja jer će se hrana kuvati još neko vreme, dok se uređaj hladi, prenose mediji.

Veliki potrošači su i frižider i zamrzivač, posebno zato što su u struju uključeni stalno. Tu nemate neku veliku mogućnost, ali uštedećete ako malo smanjite temperaturu hlađenja.

Planirajte

Kada god možete, obroke kuvajte na veliko i spremajte u manje paketiće, ili ih kuvajte za dva, tri dana. Nije ista potrošnja struje ako palite rernu svaki dan ili, recimo, jedanput do dvaput nedeljno.

Isključite iz utičnice

Ne ostavljajte uređaje na čekanju nego ih isključite iz utičnica. Primera radi, TV troši do 24 odsto energije iako je ugašen. Oko šest odsto struje u domaćinstvu odlazi na uređaje u stend-baj funkciji.

Pazite na temperaturu

Pazite da vam vrata frižidera nisu dugo otvorena, jer će inače mnogo toplote ući unutra. Uređaj će u tom slučaju ponovn morati da spusti temperaturu kakva je inače, a za to će povući dodatnu količinu struje.

Frižider na hladno

Stavite frižider na što hladnije mesto u kući. Ove uređaje ne izlažite sunčevom zračenju. Hladniji prostor znači veću uštedu energije, jer svaki stepen manje smanjuje potrošnju struje i do šest odsto.

Veš-mašinu priključite na toplu vodu

Ako je moguće, veš-mašinu priključite na dovod tople vode, a ne hladne, jer najviše struje veš-mašina i mašina za pranje sudova potroše upravo na zagrevanje vode.

 

Pročitajte još i:

 

Ostavite komentar