U trendu

Šurlan i Macola o modernizaciji srpske železnice, Zelenoj agendi, TEN-T. . . .

BEOGRAD – Generalni direktor „Infrastrukture železnice Srbije“ Nebojša Šurlan i direktor Zajednice evropskih železnica i infrastrukturnih kompanija (CER) Alberto Macola razgovarali su u Beogradu o aktuelnim temama železničkog saobraćaja u regionu i Evropi.

Modernizacija železnice u Srbiji i razvoj železničkih veza u regionu Zapadnog Balkana, kao i razvoj Transevropske transportne mreže (TEN-T) i železničke infrastrukture, Zelena agenda u saobraćajnom sektoru i borba protiv klimatskih promena bile su samo neke od tema razgovora, saopštile su „Infrastrukture železnice“.

Direktor CER-a, koji je ujedno i ambasador Evropskog klimatskog paketa, posetio je „Infrastrukturu železnice Srbije“ i susreo se sa generalnim direktorom ove železničke kompanije, sa ciljem unapređenja dalje saradnje u oblasti delovanja ove međunarodne železničke organizacije.

Imajući u vidu značaj železničkog saobraćaja u Evropi, kao i činjenicu da je Srbija kandidat za pristupanje Evropskoj uniji, ovaj sastanak bio je obostrano koristan zbog zajedničkog sagledavanja trenutnog stanja, teškoća, planova i perspektiva ovog saobraćajnog sistema na kontinentu i u Srbiji.

Šurlan je direktora CER-a upoznao sa projektima modernizacije železničke infrastrukture u Srbiji čija je realizacija u toku ili su planirani u narednom periodu.

Posebno je bilo reči o izgradnji pruge za brzinu od 200 km/sat između Beograda i Subotice, i dalje ka Budimpešti, ali i o predstojećoj izgradnji brze pruge iz Beograda do Niša, u čijem finansiranju će učestvovati i EU.

Takođe, upoznao je gosta i sa železničkim projektima u Srbiji, koji će doprineti razvoju železničkog povezivanja u regionu Zapadnog Balkana.

Šurlan i Mažola razgovarali su i o predlogu postepenog razvoja TEN-T, u naredne tri decenije. Taj razvoj podrazumeva potrebu bržeg otklanjanja uskih grla, izgradnju saobraćajnih i prekograničnih veza, ubrzanu implementaciju Evropskog sistema upravljanja železničkim saobraćajem (ERTSM), povećanje brzina, kao i izgradnji multimodalnih terminala.

Takođe, bilo je reči i o osnovnim smernicama za transformaciju saobraćajne politike sa ciljem borbe protiv klimatskih promena kroz povećanje „brzog“ železničkog saobraćaja i teretnog transporta u narednom periodu.

Govoreći o evropskoj „Zelenoj agendi“ u saobraćajnom sektoru, zajednički je konstatovano da ona podrazumeva obezbeđivanje efikasnog, bezbednog i ekološki prihvatljivog transporta, za postizanje klimatskih ciljeva i smanjenje emisije gasova staklene bašte.

U realizaciji tih ciljeva železnica je jedan od najodrživijih vidova transporta, zbog čega EU podržava razvoj železničkog saobraćaja.
Macola posebno je zahvalio „Infrastrukturi železnice Srbije“ na aktivnom učešću i angažovanju u radnim telima i projektima CER-a.

Zajednica evropskih železnica i infrastrukturnih kompanija (CER) je organizacija koja okuplja 75 železničkih preduzeća i infrastrukturnih kompanija iz EU, zemalja kandidata Zapadnog Balkana, Velike Britanije, Norveške i Švajcarske.

Osnovana je 1988. godine, sa ciljem da zastupa interese svojih članica u Evropskom parlamentu. Evropskoj komisiji, Savetu EU i drugim institucijama koje donose odluke važne za železnički sektor. „Infrastruktura železnice Srbije“ punopravni je član ove organizacije od 2016. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.