U trendu

Sutra Dan rudara, bezbednost na radu najveći problem

BEOGRAD – Rudari Srbije, u znak sećanja na pobunu rudara u senjskom rudniku 6. avgusta 1903. godine, sutra obeležavaju svoj praznik, a kako navode iz Samostalnog sindikata metalaca Srbije najveći problem rudara je bezbednost na radu.

Predsednik ovog sindikata Zoran Marković za Tanjug navodi da u Srbiji trenutno radi oko 30.000 rudara.

“ To je manje nego nekada ranije, jer je ova delatnost modernizovana pa je smanjen broj izvršilaca u odnosu na vreme kada je sve rađeno ručno. Tehnologija je uzela svoj danak u rudarenju ali je najveći problem a reč je o bezbednosti na radu, ostao“, kaže on.

Zato se sindikalne organizacije najviše bore za poboljšanje bezbednosti, a zatim i za adekvatne zarade, koje prema rečima sagovornika Tanjuga, praktično nikada nisu dovoljne s obzirom na to o koliko teškom poslu se radi.

“ Moramo da se izborimo da uslovi budu takvi da više ne govorimo čuveno rudarsko ‚srećno‚ nego da rad u rudnicima stvarno bude bezbedan“, naglašava Marković i podseća da je i ove godine u rudniku Soko izgubljeno osam ljudskih života.

Prema njegovim rečima, jedan od preduslova za bezbednijie uslove jeste i stalna modernizacija, koja istina smanjuje broj neposrednih izvršilaca ali je i način da se zaštite zdravlje i životi rudara.

“ Sada, pri ovim vrućinama, u drobilicama i drugim rudarskim mašinama, gde neretko nema klima uređaja temperatura pređe i 45 stepeni“, navodi Marković.

Osim bezbednosti na radu i adekvatnih plata sindikat se baš kao i država zalaže i za tzv. zelene rudnike, što podrazumeva da koliko se kopa da se toliko i sadi drveća, kako bi se površine ozelenele i stvorilo zdravije okruženje za rad.

Sindikat metalaca će povodom Dana rudara Srbije na svečanosti u Majdanpeku danas u podne za osam najboljih rudara iz četiri rudnika uručiti ručne satove kao mali znak pažnje za njihov trud i zalaganje.

Praznik će sutra u rudarskom Boru biti obeležen
nizom izložbi i manifestacija u organizaciji kompanije Ziđin i Grada Bora.

Kako je objavljeno na gradskom sajtu, program će početi tradicionalnom rudarskom budilicom a tematski izložbeni program trajaće od osam do 20 sati na platou Doma kulture.

Građani Bora i turisti moći će da se upoznaju sa istorijom razvoja grada kroz izložbu fotografija na otvorenom Zavičajnog odeljenja Narodne biblioteke Bor pod nazivom „Planirana starost centra“.

Turistička organizacija Bora će na Bazaru povodom Dana rudara predstaviti turističku ponudu grada na izložbi suvenira, rukotvorina, proizvoda starih i tradicionalnih zanata koja će biti promotivno-prodajnog karaktera.

Svoja vrata Boranima i turistima toga dana otvoriće i Muzej rudarstva i metalurgije Bor izložbom „Početak i trajanje – 120 godina rudarstva u Boru“ koju će predvoditi stručni vodiči.

Tačno u podne u hotelu „Jezero“ na Borskom jezeru kompanija Ziđin organizovaće prijem za zvanice povodom Dana rudara i tradicionalnu dodelu Šistekovih nagrada najistaknutijim zaposlenima u ovoj kompaniji za doprinos razvoju kompanije.

Na inicijativu FK Bor 1919, Borani će toga dana imati prilike da uživaju i u fudbalskom nadmetanju između ovog kluba i šampiona Srbije u fudbalu FK Crvena zvezda.

Prijateljska utakmica će se odigrati od 17 časova na gradskom stadionu FK Bor 1919.

Muzički deo programa počinje već u 16 casova na Borskom jezeru nastupom di-džeja, dok je tradicionalni večernji koncert zakazan u 20 časova na kome će nastupiti zvezde Granda Aleksandra Prijović i Stefan Petrušić.

Koncert će, kao što su Borani i navikli, biti upotpunjen tradicionalnim polučasovnim vatrometom u 22 časa.

Toga dana biće organizovan i besplatan autobuski prevoz na liniji Bor-Borsko jezero od 16.00 – 03.00 (polasci na svakih pola sata).

Dan rudara se obeležava 6. avgusta u znak sećanja na 1903. godinu i štrajkove u Senjskim rudnicima, kada su se rudari izborili za povratak na posao trojice otpuštenih kolega, skraćeno radno vreme i besplatno ulje za lampe.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar