U trendu

Sutra počinje sajam privrede u Mostaru, 18 firmi iz Srbije

BEOGRAD – Na 23. međunarodnom Sajmu privrede u Mostaru, koji će biti održan od sutra do 9. aprila, predstaviće se 18 srpskih kompanija iz sektora poljoprivrede i prehrambene industrije, metalske, tekstilne, hemijske i industrije prerade drveta.

Svečanosti povodom otvaranja ove sajamske manifetacije prisustvovaće premijerka Srbije Ana Brnabić, ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto, čija je zemlja partner sajma i predsdnik Vlade Hrvatske Andrej Plenković, kao i predstavnici BiH.

Na otvaranju Sajma privrede u Mostaru biće i predstavnici PKS-a i Razvojne agencije Srbije, koji su srpskim kompanijama omogućili učesće u okviru Nacionalnog štanda Srbije.

Predsednik PKS-a Marko Cadež je rekao da je prioritet komore, uprkos globalnoj krizi, internacionalizacija i povezivanje kompanija u regionu i svetu.

„Idemo u Mostar, vodimo privrednike i u Berlin na sajam svežeg voća i povrća Fruit Logistica, trudimo se da kompanije iz Srbije povezujemo što više, koliko možemo sa stranim tržištima i stranim partnerima“, kazao je Čadež, saopšteno je iz PKS.

Na Nacionalnom štandu Srbije u Mostaru biće predstavljena proizvodnja viljuškara „Jović servis i remont“, proizvodnja školskog nameštaja „Tehno-ekonomik“, proizvodnja veša „Piroćanac“, proizvodnja nameštaja „Europlast Dinić“, proizvodnja vina i bezalkoholnih pića „Rubin“ iz Kruševcaha i drugi.
Privredne komore Kruševca, Užica i Kraljeva organizovaće posetu Sajmu u Mostaru za predstavnike 20 naših kompanija.

Takođe, Komorski investicioni forum Zapadnog Balkana (KIF ZB) predvodi privrednu delegaciju Zapadnog Balkana koju čini 30 kompanija poljoprivredno-prehrambene industrije sa fokusom na organsku proizvodnju i cirkularnu ekonomiju.

Mostarski sajam prvrede po broju izlagača i posetilaca, jedna je od najvažnijih sajamskih izložbi u Bosni i Hercegovini.

Na prostoru od oko 30.000 metara kvadratnih okuplja svake godine izlagače iz više od 20 zemalja regiona i EU.

Ove godine zemlja partner je Mađarska, a Srbija je to bila 2018. godine, sapštili su iz PKS-a.

Najavljeno je da će tokom tokom trajanja sajma biti održana i podsajamska manifestacija – Sajam turizma Mostar, koja će predstaviti i promovisati turističke potencijale i povezati ponude turističkih agencija.

Međunardni sajam privrede u Mostaru dobra je prilika za kompanije iz Srbije da predstave svoje proizvode, ojačaju postojeće i uspostave nove poslovne veze sa partnerima iz Bosne i Hercegovine, regiona i ostalim izlagačima.

Iz PKS podsećaju da je u protekloj deceniji robna razmena Srbije i BiH udvostručena uz rast i suficit na srpskoj strani.

BiH je 5. spoljnotrgovinski partner Srbiji, 3. izvozno tržište i 8. destinacija po uvozu.

Razmena između Srbije i Bosne i Hercegovine prošle godine je povećana za oko 600 miliona evra i vredela je 2,34 milijardi evra, 34 odsto više nego 2020.

Izvoz robe iz Srbije u BiH porastao je za 352 miliona evra ili skoro 30 procenata i premašio 1,5 milijarde evra.

Suficit je dostigao 782,3 miliona evra, 105,2 miliona evra više, u poređenju sa 2020. godinom.

Sa partnerima u BiH posluje više od 7.600 kompanija iz Srbije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar