U trendu

Sutra vebinar za izvoznike svežeg voća i povrća u Veliku Britaniju

BEOGRAD, 27. marta (BEOGRAD) – Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), u saradnji sa britansko-srpskom privrednom komorom, organizuju sutra besplatan vebinar za proizvođače i izvoznike svežeg voća i povrća iz regiona na temu pristupa tržištu Velike Britanije, saopštili su organizatori.

Vebinar je još jedan u nizu sličnih edukativnih događaja, organizovanih u okviru projekta „Podrška diverzifikaciji izvoza poljoprivrednog i prehrambenog sektora Zapadnog Balkana i Istočne Evrope“, namenjenih jačanju konkurentnosti poljoprivrednog i prehrambenog sektora.

Vodeći britanski eksperti u industriji hrane i maloprodaje će kompanijama na ovom panelu pružiti sve aktuelne informacije o ključnim koracima u procesu izvoza svežeg, smrznutog ili prerađenog voća i povrća u Veliku Britaniju, trendovima na tržištu hrane, perspektivama za nove dobavljače, kao i savete za brendiranje i dizajn maloprodajnog pakovanja.

Kompanije iz regiona će predstaviti svoja iskustva sa nastupa na Međunarodnom sajmu hrane IFE 2023 u Londonu održanom 20. do 22. marta a učesnici će od eksperata moći da dobiju odgovore na pitanja i nedoumice koje imaju prilikom planiranja izvoza i plasmana voća i povrća na ovo značajno evropsko tržište.

Tržište hrane i pića u Velikoj Britaniji beleži stabilan rast, posebno nakon Bregzita 2020. godine a rast tržišta lane je dostigao najviši nivo i vredeo je 217 milijardi funti.

Očekuje se da će u narednih pet godina nastaviti sa rastom po stopi od 11 odsto i da će biti povećana potražnja za svežim i smrznutim voćem i povrćem, zdravim, organskim i visoko-kvalitetnim prehrambenim proizvodima.

Vebinar se organizuje u okviru projekta FAO i EBRD pod nazivom „Podrška diverzifikaciji izvoza poljoprivrednog i prehrambenog sektora Zapadnog Balkana i Istočne Evrope“, koji pruža podršku regionalnim kompanijama u pristupu novim tržištima i jačanju konkurentnosti poljoprivrednog i prehrambenog sektora.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar