U trendu

Suzbijanje sive ekonomije u drumskom saobraćaju

Usvajanje novog Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju je prvi korak ka suzbijanju sive ekonomije u drumskom transportu čiji obim se procenjuje na oko 100 miliona evra, saopšteno je iz kabineta potpredsednice Vlade Srbije Zorane Mihajlović.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i prevoznici predlažu mere za suzbijanje sive ekonomije i vraćanje u legalne tokove 100 miliona evra, a u tom cilju je formirana i Radna grupa za borbu protiv sive ekonomije u oblasti prevoza u drumskom saobraćaju, na inicijativu ministarke Zorane Mihajlović.

Među prvim merama za suzbijanje te pojave je usvajanje novog Zakona koji bi trebalo da donese pozitivna rešenja u funkciji efikasnog suzbijanja sive ekonomije i boljeg uređenja poslovnog ambijenta.

U zaključcima Radne grupe se navodi da je neophodna striktna primena postojećih propisa, davanje prioriteta u postupanju u vezi sa sivom ekonomijom, kao i stvaranje jedinstvene baze podataka o nelegalnim prevoznicima u sektoru inspekcije Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Radna grupa je predložila i da se odrede osobe u svakom od ministarstava koja će biti zadužena za poslove suzbijanja sive ekonomije i razmenu podataka, kako bi svaki organ u okviru svoje nadležnosti efikasnije postupao.

Predviđeno je i formiranje operativnih timova inspekcijskih organa Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, MUP-a, lokalnih inspekcijskih organa, Komunalne policije i inspektora Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike, sa jasnim planom akcija na nedeljnom i mesečnom nivou.

Borba protiv sive ekonomije uključiće i usaglašavanje poreskih stopa za javni, gradski i međugradski prevoz, kao i sprovođenje markentiške kampanje kojom će se građanima objasniti da je jeftin nelegalan prevoz u stvari najskuplji prevoz sa aspekta bezbednosti.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.