U trendu

Sva udruženja prihvatila predlog Vlade, kraj blokada u Srbiji

BEOGRAD – Sva udruženja poljoprivrednika su tokom večeri prihvatila predlog Vlade Srbije za rešenje njihovih zahteva, što znači automatski prekid svih protesta i sklanjanje traktora sa puteva u svakom mestu u Srbiji, rečeno je Tanjugu u vladi.

Prema saznanjima Tanjuga, pored udruženja Stig i grupe građana Južni Banat, koji su ranije danas prihvatili predlog Vlade, isti predlog prihvatila su kasnije i ostala udruženja, poput Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije, poljoprivrednika iz Rače, Kragujevca, Novog Sada i svih ostalih gradova i opština u Srbiji.

Vlada je predložila konačnu cenu suncokreta ka poljoprivrednim proizvođačima od 73 dinara po kilogramu, a isplata je dogovorena do 15. oktobra tekuće godine.

Istim dogovorom, ograničena je marža posrednika na maksimum 2,6 dinara, dok trošak transporta robe od otkupnog mesta do uljare, snose same uljare.

Za dizel gorivo vlada je predložila podsticaj u narednom periodu od 20 dinara po litru, za 50 litara po hektaru, dok će se premija za mleko za jedan kvartal u 2022. godini povećati na 15 dinara.

Prema danas iznetim i prihvaćeni predlozima vlade, ona se obavezala da u narednom periodu, u vezi sa kreiranjem mera u sektoru stočarstva, razgovara sa stočarima.

Istim dokumentom, poljoprivrednicima je obezbeđen moratorijum na kredite u periodu od 12 meseci.

Ovim je postignut konačan dogovor sa svim poljoprivrednicima, čime je njihov višednevni protest završen, a sva poljoprivredna mehanizacija biće uklonjena sa saobraćajnica u toku noći, rečeno je Tanjugu.

Vlada Srbije ranije je istakla da je zadovoljna uspešnim završetkom pregovora i da joj je drago da su poljoprivredna udruženja pokazali visok stepen tolerancije, razumevanja i solidarnosti, imajući u vidu tešku nedelju koja je pred Srbijom i da su razumeli koliko je za Srbiju važno očuvanje unutrašnjeg mira i stabilnosti, saopštenpo je ranije danas.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar