U trendu

Švajcarska: Kazne za pet vodećih svetskih banaka

CIRIH – Švajcarska komisija za zaštitu konkurencije (WEKO) izrekla je novčane kazne, u ukupnom iznosu od 90 miliona švajcarskih franaka (90,5 miliona dolara), za pet najvećih svetskih banka zbog tajnog dogovaranja i nameštanja kurseva na tržištu valuta vrednom više hiljada milijardi dolara, javlja Rojters.

Kažnjene su banke – Barkliz, Sitigrup, „JP Morgan“, Rojal Benk ov Skotland i japanska banka MUFJ.

Novčane kazne švajcarskog regulatora dolaze samo tri nedelje nakon što je Evropska komisija izrekla kazne toj grupi banaka u ukupnom iznosu od 1,07 milijardi evra (1,2 milijarde dolara), podseća britanska agencija.

WEKO je saopštio da je otkrio „nekoliko aranžmana sklopljenih između tih banaka o spot trgovanju valutama kojima se krše propisi o zaštiti tržišne konkurencije“.

Trgovci pet banaka su u neformalnim razgovorima na internetu koordinirali transakcije na tržištima deset valuta, uključujući dolar, evro, funtu, jen i franak.

Najviša kazna izrečena je američkoj banci Sitigrup, od 28,5 miliona franaka.

Britanski Barkliz je kažnjen sa 27 miliona franaka, Rojal Benk ov Skotland sa 22,5 miliona, „JP Morgan“ sa 9,5 miliona, a japanski MUFJ sa 1,5 miliona franaka.

U dogovaranje su bili upleteni i trgovci švajcarske UBS banke, ali je ona pošteđena kazne jer je obavestila vlasti o kršenju propisa. Pod istragom je još uvek Kredi Svis banka, naveli su švajcarski regulatori.

Portparol te banke je izjavio da Kredi Svis u potpunosti sarađuje u istražnom procesu i da „namerava energično da ospori suštinu optužbi“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.