U trendu

Ć vajcarski poslanici protiv zabrane trgovine RUS gasom

CIRIH – Spoljnopolitički odbor Donjeg doma ĆĄvajcarskog parlamenta odbio je, s tesnom većinom glasova, predlog socijaldemokrata levog centra da se firmama u većinskom vlasniĆĄtvu Rusije ili pojedincima koji imaju bliske veze s Kremljom zabrani direktna i tranzitna trgovina gasom, naftom i ugljem do okončanja rata u Ukrajini.

Protiv predloga koji je pokrenuo ĆĄiru debatu u parlamentu u utorak, glasalo je 13 poslanika, a 12 je bilo „za“, prenosi Rojters dodajući da se Ć vajcarska „lomi“ po pitanju njene neutralne uloge u sprovođenju sankcija protiv Rusiju zbog napada na Ukrajinu.

Ơvajcarska je do sada usvojila sankcije Evropske unije protiv viơe stotina ruskih pojedinaca i preduzeća i zamrznula imovinu vrednu viơe od 6,0 milijardi dolara.

Trgovci robom sa sediĆĄtem u Ć vajcarskoj, poput kompanije Trafigura i Vitol, igraju vaĆŸnu ulogu u poslovanju s ruskim energentima.

Većina političkih partija pozdravlja odluku Berna o prihvatanju sankcija EU i prekidanju ơvajcarske tradicije neutralnosti, ali pojedini poslanici desničarske Narodne partije, najveće u parlamentu, kritikuju vladu da je otiơla predaleko.

Povodom pripreme novog paketa sankcija EU prema Rusiji, ơvajcarska ministarka pravde Karin Keler-Sater izjavila je da svaki zapadni embargo na uvoz ruske nafte i gasa treba da se sprovodi na zajednički način.

„Prvo moramo da o tom pitanju razgovaramo u vladi. U svakom slučaju, takav korak bi morao da bude međunarodno koordinisan“, rekla je ona u intervjuu za Noje Curher Cajtung objavljenom danas.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.