U trendu

Švajcarski poslanici protiv zabrane trgovine RUS gasom

CIRIH – Spoljnopolitički odbor Donjeg doma švajcarskog parlamenta odbio je, s tesnom većinom glasova, predlog socijaldemokrata levog centra da se firmama u većinskom vlasništvu Rusije ili pojedincima koji imaju bliske veze s Kremljom zabrani direktna i tranzitna trgovina gasom, naftom i ugljem do okončanja rata u Ukrajini.

Protiv predloga koji je pokrenuo širu debatu u parlamentu u utorak, glasalo je 13 poslanika, a 12 je bilo „za“, prenosi Rojters dodajući da se Švajcarska „lomi“ po pitanju njene neutralne uloge u sprovođenju sankcija protiv Rusiju zbog napada na Ukrajinu.

Švajcarska je do sada usvojila sankcije Evropske unije protiv više stotina ruskih pojedinaca i preduzeća i zamrznula imovinu vrednu više od 6,0 milijardi dolara.

Trgovci robom sa sedištem u Švajcarskoj, poput kompanije Trafigura i Vitol, igraju važnu ulogu u poslovanju s ruskim energentima.

Većina političkih partija pozdravlja odluku Berna o prihvatanju sankcija EU i prekidanju švajcarske tradicije neutralnosti, ali pojedini poslanici desničarske Narodne partije, najveće u parlamentu, kritikuju vladu da je otišla predaleko.

Povodom pripreme novog paketa sankcija EU prema Rusiji, švajcarska ministarka pravde Karin Keler-Sater izjavila je da svaki zapadni embargo na uvoz ruske nafte i gasa treba da se sprovodi na zajednički način.

„Prvo moramo da o tom pitanju razgovaramo u vladi. U svakom slučaju, takav korak bi morao da bude međunarodno koordinisan“, rekla je ona u intervjuu za Noje Curher Cajtung objavljenom danas.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar