U trendu

Švajcarski sud odbio zahtev Hrvatske u slucaju protiv MOL-a

BERN – Savezni vrhovni sud Švajcarske odbio je zahtev Hrvatske za reviziju u odnosu na odluku Komisije Ujedinjenih nacija za međunarodno trgovinsko pravo (UNCITRAL) u sporu između MOL-a i Vlade Hrvatske, saopštila je danas MOL Grupa.

Presudom, koja je doneta u utorak, sud je dodelio MOL-u 250.000 švajcarskih franaka, piše u saopštenju.

Navodi se da je Savezni vrhovni sud u svojoj odluci od 11. oktobra potvrdio zakonitost odluke UNCITRAL-a, ne ostavljajući mogućnost revizije.

Na osnovu odluke Suda, ugovori između MOL-a i Vlade Hrvatske koji se odnose na korporativno upravljanje Inom (uključujući Prvu izmenu i dopunu Ugovora o međusobnim odnosima dioničara, Glavni ugovor o poslovanju sa gasom, kao i Prvi Dodatak Glavnom ugovoru o poslovanju s plinom potpisan 2009. godine) ostaju na snazi i obavezujući je za Republiku Hrvatsku i MOL, stoji u saopštenju.

U saopštenju se navodi da je u odluci UNCITRAL-a iz 2016. godine jasno navedeno da nije moguće utvrditi korupciju prilikom sticanja prava upravljanja Inom.

Kako se dodaje, osim u Hrvatskoj, svi sudovi i istražni organi došli su do istog zaključka: korupcije nije bilo.

Kada je reč o postupcima u Hrvatskoj, čak je i Ustavni sud Hrvatske utvrdio ozbiljne povrede prava, piše u saopstenju.

Dodaje se da je Republika Hrvatska u februaru ove godine zatražila preispitivanje odluke UNCITRAL-a, koja je objavljena u arbitražnom postupku koji je Hrvatska pokrenula protiv MOL-a 2016. godine.

Tom odlukom odbačene su hrvatske optužbe za korupciju, utvrđeno je da je korporativno upravljanje Inom zakonito i da MOL ispunjava sve svoje ugovorne obaveze, stoji u saopštenju.

Hrvatska je zahtev za reviziju zasnovala na presudi o korupciji, koju je doneo Vrhovni sud Hrvatske 2021. godine.

U julu 2022. Međunarodni centar za rešavanje investicionih sporova (ICSID), arbitražni sud Svetske banke sa sedištem u Vašingtonu, doneo je svoju konačnu presudu u kojoj se složio sa odlukom UNCITRAL-a: Republika Hrvatska nije uspela da dokaže navode o korupciju u ovom postupku, a utvrđeno je da je krunski svedok potpuno lišen kredibiliteta, navode iz Mol Grupe.

Tokom devetogodišnje arbitraže, arbitražni sud ICSID-a doneo je jednoglasnu odluku na osnovu svedočenja desetina svedoka, kao i desetina hiljada stranih dokumenata.

Osim što korupcija nije dokazana, ICSID je presudio u korist MOL-a i odluke Vlade Republike Hrvatske u vezi sa gasnim poslovanjem Ine 2014. godine, i MOL-u dosudio odštetu od oko 236 miliona američkih dolara, stoji u saopštenju MOL Grupe dostavljenom medijima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar