U trendu

Sve više evozila i epunjača, sledi manja putarina

BEOGRAD – Država planira postavljanje još 10 punjača za evozila, pokrenuta je inicijativa za manje putarine, a zahvaljujući podsticajima građani su kupili više od 1.000 vozila, dok je uvezeno i 575 polovni eautomobila, rečeno je da danas otvorenom E-mobiliti forumu na Mašinskom fakultetu.

Mirjana Ilić iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture navela je da su Putevi Srbije do sada instalirali osam punjača, od čega tri ultrabrza na strateški ključnim tačkama auto-puteva.

Dodala je da se planira još 10 elekropunjača na državnim putevima, te da je punjenje za sada besplatno.

„Putevi Srbije pokrenuli su inicijativu za smanjenje cena putarine za električna i druga čista vozila, koja koriste elektronsku naplatu“, rekla je ona.

Navela je da su preko državnih podsticaja Ministarstva zaštite životne sredine u 2021. i 2022. godini građani nabavili 1.023 vozila, od čega 201 električno dok su ostala hibridna.

Dodala je da se preko Ministarstva finansija odobravaju subvencija od 8.000 evra za taksi vozila, na električni, hibridni, pogon na komprimovani gas, i sa evro 6 standardom.

Rekla je i da je do sada u Srbiju uvezeno 575 čisto električnih polovnih vozila.

Ilić je ocenila da će započinjanje proizvodnje električnih automobila 2024. godine od Stelantisa u Kragujevcu, doprineti većoj pristupačnosti te vrste vozila u Srbiji.

„Električna vozila su budućnost, i bez većih prepreka će zameniti vozila na fosilno gorivo. Šira upotreba evozila je izazov s obzirom da će buduća globalna potražnja prema projekcijama u 2030. godini biti tri puta veća nego sada“, poručila je ona na otvaranju Emobiliti dvodenvnog foruma.

Pomoćnik ministra nauke i obrazovanja Aleksandar Jović istakao je da značajno razgovarati o izazovima i rešenjima u elektromobilnosti u ambijentu saradnje privrede, obrazovanja, nevladinog sektora i nauke.

Ocenio je da se Srbija približava zemljama EU navodeći da je prema izveštaju Evropske komisije o inovacijama rast performansi Srbije 15,6 procenata za period 2015. do 2022., dok je prosečan rast u EU u tom periodu bio 9,9 posto.

„Taj podatak govori o ubrzanom približavanju Srbije evropskim standardima“, ocenio je on.

Ocenio je da su uspesi rezultat sprovedenih reformi, te ulaganja u naučno istraživačku infrastrutrukturu i delatnost,

„Kroz Fond za nauku i Fond za inovacionu delatnost koji su sa 98 miliona evra finasirali više od 1.720 projekata“, rekao je on.

Jović je istakao značajne korake Mašinskog i Elektrotehničkog fakulteta u reformi studijskih programa zbog četvrte tehnoške revolucije

„Emobilnost je tehnološka revolucija u transportu i energetici, ka zdravijem načinu života. To nas vodi stabilnijem i društveno odgovornijem ponašanju države i privrede“, poručio je on.

Dekan Mašinskog fakulteta Vladimir Popović ocenio je kao značajnu saradnju sa Nacionalnom asocijacijom autonomnih i električnih vozila (NAAEV) kao inicijatorom povezivanja ne samo oko Emobiliti Foruma.

Istakao je da je forum, čiji su organizatori Mašinski, Elektrotehnički i Saobraćajni fakultet, velika prilika za razmenu ideja i povezivanje nauke, obrazovanja, privrede i industrije.

Predsednik NAAEV-a Ivan Vulović naglasio je značaj saradnje koju ta asocijacija razvoja dva tima sa Mašinskog i jednim sa ETF-a koji su nosioci svetskih nagrada.

„Te priče daju nadu da ne moramo da gubimo kadrove, odnosno da možemo da ih zadržimo u Srbiji“, rekao je on.

Generalni sponzor Emobiliti foruma je kompanija ABB Srbija čiji direktor Aleksandar Ćosić je poručio da su uvek tu da pomognu da se obrazovanje u Srbiji susretne sa novim tehnologijama.

„Tu smo da zajedno podignemo Srbiju na viši nivo“, poručio je on.

Tokom dva dana na Emobiliti forumu učestvuju stručnjaci iz šest zemalja, a razgovaraće se o urbanoj mobilnosti, razvojnim centrima za autonomna vozila i dronove, infrastrukturi punjača, dekarbonizaciji, sajber sigurnosti i startapovima.

Na Mašinskom fakulteta biće i više izložbi, a jedna od njih gde su od prvog jutra električni automobili, motori i trotineti je ispred ulaza.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar