U trendu

Svetska banka odobrila 50 mln $ SRB za konkuretnost paora

VAŠINGTON – Srpski poljoprivrednici na malim i srednjim fgazdinstvima poboljšaće svoju konkurentnost uz kreditnu podršku od 50 miliona dolara koju je dobrio Odbor izvršnih direktora Svetske banke u utorak.

Ovim sredstvima će biti podržani napori vlade na unapređenju povezivanja targetiranih gazdinstava sa tržištem poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, navodi se u saopštenju objavljenom na zvaničnoj internet stranici Svetske banke.

Projekat ima za cilj povećanje konkurentnosti poljoprivrednog sektora kroz podršku ulaganjima u proizvodnju kvalifikovanih malih i srednjih gazdinstava, jačanje javnog informacionog sistema u agrarnom sektoru i otvaranje ekonomskih mogućnosti u seoskim sredinama, budući da se, kako se dodaje, zemlja približava članstvu u EU.

„Poljoprivreda igra važnu ulogu u ekonomiji Srbije“, kaže Stiven Ndegva, šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji.

„Ovaj projekat ima za cilj da pomogne Vladi Srbije da preusmeri resurse sa subvencija na investicije u ruralni razvoj i na finansiranje malih i srednjih poljoprivrednih proizvođača u Srbiji, posebno na jugu i jugoistoku zemlje“, dodao je on.

Projekat će promovisati korišćenje usluga poljoprivrednih savetodavnih službi i savetovališta za razvoj poslovanja među zainteresovanim malim i srednjim poljoprivrednim gazdinstvima koja se kvalifikuju za finansijsku podršku za unapređenje efikasnosti, izlazak na tržište, lakši pristup komercijalnim zajmovima i za jačanje otpornosti na rizike.

Sredstvima kredita će biti podržane i aktivnosti Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede na poboljšanju kapaciteta njegove baze podataka kroz nadogradnju i modernizaciju postojećih informacionih sistema i njihovu integraciju u platformu otvorenih podataka koja će koristiti poljoprivrednim proizvođačima u Srbiji pružajući im informacije o klimatskim uslovima i kretanjima na tržištu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.