U trendu

Svetska banka odobrila: Srbiji 125 miliona dolara

Odbor izvršnih direktora Svetske banke odobrio je dva projekta za Srbiju u vrednosti od 124,9 miliona evra (138,9 miliona dolara), saopštio je danas taj međunarodni kreditor.

Prvi projekat je zajam za razvoj od 89,8 miliona evra (100 miliona dolara), koji ide u budžet kao podrška smanjenju uloge države u komercijalnim preduzećima i stvaranju uslova za otvaranje boljih radnih mesta.

Drugi projekat je investicioni u iznosu od 35 miliona evra (38,9 miliona dolara), koji treba bolje da poveže Srbiju sa regionom i da poveća mobilnost robe, usluga i ljudi kroz završetak izgradnje autoputa na Koridoru 10.

Drugi razvojni zajam za reformu državnih preduzeća (Drugi SOE DPL) predstavlja nastavak podrške Srbiji za reformu državnih komercijalnih preduzeća, ističu iz Svetske banke. NJegov cilj je da je da smanji udeo države u proizvodnji robe i usluga i da smanji direktne i indirektne subvencije preduzećima u realnom sektoru i time da poboljša uslove za investicije.

Zajam će podržati i bolje rezultate, upravljanje i rukovođenje državnim preduzećima, kao i rešavanje kratkoročnih socijalnih i radnih posledica restrukturiranja i rešavanja pitanja raspolaganja imovinom.

Ovaj projekat podržava konkretne mere u nekoliko oblasti, pre svega ubrzavanje procesa restrukturiranja i konačnog rešenja za preduzeća u portfoliju Agencije za privatizaciju i jednog broja društvenih komercijalnih preduzeća.

Pored toga, podržava mere za bolje upravljanje i izradu zakona i propisa koji regulišu rad tih preduzeća, kao i kontrolu i veću transparentnost u njihovom radu, i konačno socijalne i radne posledice reformi ovih preduzeća.

„Zahvaljujući dijalogu sa vladom i preduzetim reformama tokom pripreme ovog projekta, visoki troškovi ovih preduzeća koji su iscrpljivali privredu i koje su pokrivali poreski obveznici progresivno su smanjeni“, kaže Toni Verheijen, šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji.

Ali, kako dodaje, rešavanje pitanja komercijalnih državnih i društvenih preduzeća i dalje ostaje kritičan faktor uspešne privredne politike vlade i veće privredne efikasnosti.

„Rešavanje ovih problema ostaviće više državnih para za druge stvari, smanjiće gubitke u privredi i ostaviće više prostora za podršku razvoju preduzetništva, inovacija i otvaranja radnih mesta za mlade“, zaključio je Verheijen.

Projekat dodatnog finansiranja autoputa na Koridoru 10 pomoći će Srbiji da bolje iskoristi svoj geografski položaj u srcu Balkana duž pan-evropskog Koridora 10. Izgradnja preostalih delova autoputa doneće Srbiji više tranzitnog saobraća, što će pomoći srpskoj privredi. Uz to će finansirati i nabavku dodatne opreme koja pomaže veću sigurnost u saobraćaju i izradu baze podataka o saobraćajnim nesrećama.

Sredstva će se koristiti da se otklone posledice katastrofalnih poplava koje su pogodile Srbiju 2014. godine, uklanjanje neeksplodiranih naprava nađenih prilikom izgradnje autoputa, kao i iskopavanja i zaštitu arheoloških nalazišta.

Projekat će podržati sveobuhvatne reforme i inovacije u putnoj privredi koje su ministarstvo za saobraćaj i nadležne institucije navele kao prioritet.

„Podrška ovim organima će voditi ka pružanju usluga na efikasniji i efektniji način“, kaže Svetlana Vukanović, vođa projekta u Svetskoj banci.

Završetak Koridora 10, koji je deo evropske mreže koridora EU TEN-T, i bolje usluge, prema njenim rečima, treba da budu osnova za bolju regionalnu povezanost i integraciju, za veću trgovinu i za ukupan ekonomski razvoj.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar