U trendu

Svetska banka pomaže obdaništa u Srbiji

Odbor direktora Svetske banke odobrio je 47 miliona evra za projekat Inkluzivno predškolsko obrazovanje i vaspitanje (IPOIV) u Srbiji, koji se realizuje u saradnji sa „Novak Đoković fondacijom“, zahvaljujući čemu će broj mesta u predškolskim ustanovama u našoj zemlji biti povećan za oko 17.000.

Kako je saopšteno iz Svetske banke, Srbija se pridružila vodećim zemljama u svetu koje su posvećene ranom razvoju dece, finansirajući aktivnosti koje će doprineti boljem uspehu dece, povećanju konkurentnost srpske privrede na duži rok, njenom rastu i otvaranju novih radnih mesta.

„Činjenica da 25 odsto dece širom sveta nema priliku da se razvija predstavlja globalnu krizu koja preti da mlade zarobi u siromaštvu i pre nego što proslave peti rođendan“, rekao je predsednik Svetske banke Džim Jong Kim.

Ulaganje u dečije obrazovanje i vaspitanje, kako je istakao, ne radi se samo zato što je to dobro, već i zato što to podiže konkurentnost.

„Uz rani podsticaj, dobru ishranu i redovan odlazak u predškolske ustanove deca više nauče i više zarađuju kad odrastu“, naveo je Kim.

Ovim projektom se finansira povećanje broja predškolskih ustanova i rad valifikovanih vaspitača, a u okviru njega naći će se i donacije pojedinim opštinama kako bi se povećao obuhvat ugroženih grupa.

Ulaganje u rani razvoj dece na Zapadnom Balkanu nije dovoljno. Tek svako drugo dete u Srbiji je obuhvaćeno predškolskim obrazovanjem. Čak i kad je reč o deci starijoj od četiri godine, pohađanje predškolskih ustanova u Srbiji je malo u odnosu na cilj od 95 odsto koji je Evropa sebi postavila da postigne do 2020. godine. U većini zemalja Evropske unije između 85 i 100 odsto dece pohađa predškolske ustanove.

Pored toga, kako se navodi u saopštenju, dostupnost predškolskog obrazovanja nije pravična u Srbiji.

„Dok više od 80 odsto dece iz dobrostojećih porodica pohađa obdaništa, manje od 10 odsto njih iz siromašnih ide u predškolske ustanove. A kad je reč o Romima, tek njih šest odsto je u obdaništu. Projekat inkluzuivnog obrazovanja i vaspitanja otvoriće mogućnost svoj deci u Srbiji da pohađaju obdaništa“.

Projekat, kako se dodaje, neće finansirati samo formalno obrazovanje.

U bar 30 opština podržaće obuku i informisanje roditelja i vaspitača o načinima stimulisanja razvoja beba i male dece. Podržaće se i bolje zdravstvene usluge, ishrana i zaštita dece od stresa u kući i sredini u kojoj žive.

Projekat inkluzivnog obrazovanja i vaspitanja proizašao je iz partnerstva Svetske banke i Novak Đoković fondacije „Od ranih pobeda korist celog života“, koje je u avgustu 2015. godine. Kroz ovo partnerstvo prožima se ogromno znanje Svetske banke i njeni brojni programi ranog razvoja dece sa posvećenošću srpskog teniskog šampiona Novaka Đokovića da se po celom svetu promovišu socijalne i ekonomske koristi ranog razvoja dece.

„Ovo je uzbudljiv dan za decu u Srbiji. Veoma smo srećni da ovaj fantastični projekat ranog razvoja dece u saradnji sa Svetskom bankom dolazi u našu zemlju. To je korak bliže ka tome da svako dete ima pođednak pristup sredstvima koja podstiču njihov rast i napredak“, rekao je Novak Đoković.

„Ja sam imao sreću da je uz mene bila porodica koja me voli i da sam imao podršku da kao sasvim mali sledim svoje snove, a moj tim i “Novak Đoković fondacija“ rade naporno da se iste osnove razviju u Srbiji tako da i drugi imaju priliku da postanu šampioni svojih snova“, istakao je srpski i svetski teniski saampion.

Ovaj projekat je važna prekretnica za Srbiju, kojom ona pokazuje koliko je posvećena ranom obrazovanju dece kao osnovi inkluzivnog napretka. Svetska banka i „Novak Đoković fondacija nadaju se da će ulaganje u budućnost Srbije biti model i za druge na zapadnom Balkanu pa i šire.

Projekat je izrađen pod rukovodstvom Ministarstva obrazovanja, nauke i tehnološkog razvoja, uz saradnju sa partnerima kao što je UNICEF, Fond za otvoreno društvo, Evropska komisija i drugim partnerima koji su aktivni u ovom sektoru. Ta saradnja će obezbediti sinergiju i komplementarnost na terenu i povećaće značaj, uticaj i održivost ranog obrazovanja i vaspitanja.

Ovaj projekat je dodatak na podršku Svetske banke Srbiji koja u ovom momentu iznosi oko 1,6 milijardi dolara za podržavanje inkluzivnog razvoja i otvaranja novih radnih mesta u Srbiji, navodi se u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.