Svetska banka: Rast Zapadnog Balkana 4,4% ove godine

VAŠINGTON – Zapadni Balkan će se ove godine oporaviti od prošlogodišnjeg ekonomskog pada od 3,6 odsto, pri čemu će ukupan rast regiona iznositi 4,4 procenta, predviđa Svetska banka u ažuriranom prolećnom izveštaju o ekonomskim izgledima za Evropu i Centralnu Aziju.

Za 2022. godinu, ovaj međunarodni zajmodavac prognozira umerniji ekonomski rast regiona od 3,7 posto.

Ove prognoze, navodi SB, podrazumevaju ubrzanje kampanje vakcinacija, oporavak poverenja potrošača i preduzeća stavljanjem pod kontrolu korona epidemije, i popuštanje političkih nestabilnostu u regionu.

Svetska banka napominje da se u većini ekonomija Zapadnog Balkana očekuje početak masovne vakcinacije tek u drugom kvartalu 2021. godine, što je sporije nego što se prvobitno predviđalo, i ističe da je u tom pogledu Srbija izuzetak.

„Izuzetak je Srbija koja je započela vakcinaciju krajem decembra 2020, i sa datih 24 doza na 100 ljudi do sredine marta, daleko nadmašuje regionalne proseke, kao i globalni prosek“, naglašava se u dokumentu.

Što se tiče pojedinačnih ekonomija u regionu, prema izveštaju objavljenom na veb sajtu Svetske banke, najveći rast u 2021. godini očekuje Crnu Goru, 7,1 odsto, nakon duboke recesije od 14,9 procenata prošle godine.

Srbija, kojoj se predviđa stopa rasta od 5,0 posto, za 1,9 procentnih poena viša od januarske prognoze, ostaće i u ovoj godini lokomotiva privredne ekspanzije regiona.

Prognoza za Bosnu i Hercegovinu nije menjana u odnosu na januarsku, pa ovu susednu zemlju očekuje rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u ovoj godini od 2,8 odsto, dok je projekcija za Hrvatsku smanjena na 0,7 procentnih poena, na 4,7 procenata.

Svetska banka očekuje u ovoj godini rast makedonske ekonomije od 3,6 posto, koliko je predviđala i u januaru, dok je prognozu rasta kosovke privrede povećala za 0,3 procentna poena, na 4,0 posto.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.